Εξαρτημένος από τους υπουργούς του - Free Sunday
Εξαρτημένος από τους υπουργούς του

Εξαρτημένος από τους υπουργούς του

Την προηγούμενη Δευτέρα η χώρα βίωσε μια μείζονα κρίση. Ένα φυσικό γεγονός προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Ήταν απολύτως φυσιολογικό και πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός και επέστρεψε από ένα δημοσιοσχετίστικο γεγονός, το οποίο είχε σχεδιάσει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά. Καλά να είναι, θα είχε τις δυνατότητες και τον χρόνο να οργανώσει, ή να του οργανώσουν κι άλλα παρόμοια.

Θα μπορούσε αφού επέστρεψε να αναλάβει τον συντονισμό της διαχείρισης, αλλά επέλεξε να αποπειραθεί να αποσυνδέσει τον εαυτό του από τα τραγικά γεγονότα. Απέτυχε και μετά μετακινήθηκε στο άλλο άκρο κι έκανε χρήση της “αυθεντίας”, που η διάρθρωση του πολιτικού συστήματος της χώρας εξασφαλίζει στους πρωθυπουργούς αναλαμβάνοντας την “πολιτική ευθύνη”.

Δυστυχώς για αυτόν προσωπικά δεν δείχνει να μπορεί να υπερασπιστεί την “πρωθυπουργική αυθεντία”, όπως προκύπτει από το ότι από χθες τον στηρίζουν οι υπουργοί του.

Ο ένας τον βρίσκει πολύ νέο, ο άλλος διαβεβαιώνει ότι αποκλείεται να ήξερε το βράδυ της Δευτερας ότι υπήρχαν νεκροί και να μην μας το είπε. Ο τρίτος λέει ότι ήξερε αλλά ήξερε λίγο. Και άλλα παρόμοια.

Η συγκαταβατική προσέγγιση των υπουργών του εκπέμπει το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός σήμερα μπορεί και να μην είναι ο ισχυρός παράγοντας του πολιτικού συστήματος, όπως έχει οικοδομηθεί μετά από τη μεταπολίτευση και κυρίως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 1985.

Πολιτειακά η νέα αυτή πολιτική διάταξη με τον πρωθυπουργό να εξαρτάται πολιτικά από την επιδοκιμασία των υπουργών που ο ίδιος διορίζει, αλλάζει τις θεσμικές ισορροπίες πάνω στις οποίες δουλεύει το πολιτικό σύστημα.

Ένας αδύναμος πρωθυπουργός δεν αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση, αποσταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα και αυτό είναι πρόβλημα για την χώρα.