Η κοινή αλλεργία Τσίπρα- Ερντογάν - Free Sunday
Η κοινή αλλεργία Τσίπρα- Ερντογάν

Η κοινή αλλεργία Τσίπρα- Ερντογάν

Δικαστική έρευνα κατά μέσων ενημέρωσης και λογαριασμών του twitter ξεκίνησε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης Για να διαπιστώσει ποιοι ακριβώς επιβουλεύονται την οικονομική ασφάλεια της Τουρκίας με δημοσιεύεις και αναρτήσεις τους.

Το θέμα αφορούσε την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αλλά αυτήν δεν την προκάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης, ούτε οι λογαριασμοί στο twitter. Την προκάλεσαν οι κυρώσεις του προέδρου Τραμπ και η σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για τον πρόεδρο Ερντογάν,του οποίου η αλλεργία για τα μέσα ενημέρωσης είναι γνωστή.

Τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν τον απασχολεί αν τα μέσα έχουν την α' ή την β άποψη. Τον ενοχλεί όταν δεν έχουν την ίδια άποψη με τον ίδιο, ακόμη και όταν ο ίδιος αλλάζει άποψη.

Όπως ακριβώς το πρόβλημα του κ.Τσίπρα δεν ήταν η αποπομπή των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στην οποία αναφέρθηκε ο ΣΚΑΙ και "τιμωρήθηκε" με εμπάργκο. Τον ενοχλούσε ότι όταν αναφέρθηκε ο ΣΚΑΙ στο θέμα, η αποπομπή των αρχηγών δεν ήταν στη δική του ατζέντα.

Παρόμοια προβλήματα έχει ο Τραμπ με τις εφημερίδες και τα κανάλια που δεν συμπαθεί.

Το πρόβλημα του Τραμπ, του Τσίπρα, του Ερντογάν δεν είναι οι αλήθειες ή τα ψέματα που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να λένε όσα ψέματα θέλουν τα μέσα ενημέρωσης, αρκεί αυτά τα ψέματα να είναι βολικά και χρήσιμα στην δική τους στρατηγική και στα δικά τους συμφέροντα.

Το πρόβλημα δεν είναι η αλήθεια ή το ψέμα. Το πρόβλημα είναι η επιβολή της σιωπής σε κάθε φωνή που δεν τους βολεύει.

Κι αυτό είναι απειλή! Απειλή για την κοινωνία, απειλή για την διακίνηση των ιδεών και των απόψεων και όχι απλώς για την ελευθεροτυπία.