Ο Ζάεφ σώζει εαυτόν σε βάρος του Τσίπρα - Free Sunday
Ο Ζάεφ σώζει εαυτόν σε βάρος του Τσίπρα

Ο Ζάεφ σώζει εαυτόν σε βάρος του Τσίπρα

Οι χθεσινές διαρροές των εγγράφων της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια στα wikileaks ελάχιστα θα πρέπει να εντυπωσίασαν τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου. Όχι γιατί δεν ήξερε το περιεχόμενο τους. Ούτε γιατί απόρησε πως διέρρευσαν. Διέρρευσαν με τον ίδιο ανόητο τρόπο, που είχαν διαρρεύσει οι συνομιλίες της Ντέλια Βελκουλέσκου από το Χίλτον με τον προϊστάμενο της. Από μυστικές υπηρεσίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις όλες οι πιθανές ερμηνείες στηρίζονται στην εφαρμογή του χρυσού κανόνα «follow themoney». Κοινώς δηλαδή, ποιος ωφελείται από τη δημοσιοποίηση του τηλεγραφήματος της πρεσβείας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μόνος που ωφελείται από τη δημοσιοποίηση του τηλεγραφήματος είναι ο κ.Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εκθέτει πλήρως τους πολιτικούς του αντιπάλους του VMRO, αποδεικνύοντας ότι και εκείνοι τέτοια συμφωνία θα ήθελαν να κάνουν με την Ελλάδα. Αλλά δεν τα κατάφεραν, ενώ εκείνος είχε επιτυχία.

Άρα τη δημοσιοποίηση είτε την έκανε ο ίδιος, είτε εκείνοι που θέλουν να τον σταθεροποιήσουν και να τον ενισχύσουν μπροστά στις κάλπες.

Οι εξηγήσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι ο Γκρούεφσκι έλεγε αλλά δεν θα έκανε, καθιστούν σαφές ότι η Αθήνα αιφνιδιάστηκε πλήρως. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι το 2008 δεν έγινε συμφωνία διότι η Ελλάδα δεν θέλησε.

Εκείνο το οποίο έχει ενδιαφέρον είναι ότι στην κεφαλαιοποίηση της πολιτικής του επιτυχίας ο κ.Ζάεφ αποφεύγει να προστατεύσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η ερμηνεία της συμπεριφοράς γίνεται πάντοτε με τον ίδιο χρυσό κανόνα: Μάλλον εκτιμά ότι δεν έχει πολλά να περιμένει πλέον.