Ένας απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου - Free Sunday
Ένας απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου

Ένας απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι μία σαφής ήττα για τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στις κάλπες προσήλθε περίπου ένας στους τρεις εγγεγραμμένους, τo 36.79%  και από αυτούς εννέα στους δέκα, ψήφισαν «ναι» στη συμφωνία. Δηλαδή το «ναι» πήρε περ'ιπου 600,000, άρα το 31,58% των εγγεγραμμένων.

Οι 650.000 που ψήφισαν είναι το 55% όσων πήραν μέρος στις εκλογές του 2016. Από αυτούς πάνω από 210.000 είναι Αλβανοί. Άρα ουσιαστικά περίπου 390.000 ομοεθνείς του κ.Ζάεφ προσήλθαν στις κάλπες να επικυρώσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Πρακτικά ο κ.Ζάεφ έχασε. Στις κάλπες προσήλθαν λιγότεροι από τους ψηφοφόρους που ψήφισαν υπέρ του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών – Αλβανών (650.000)  που κυβερνά και η εσωτερική ισορροπία έχει αλλάξει υπέρ των Αλβανών. Αν ψήφισαν  όλοι οι Αλβανοί που είχαν ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές (210.000), ο κ. Ζάεφ πρέπει να έχασε περίπου το 10% των ψηφοφόρων των σοσιαλδημοκρατών (390.000 έναντι 437.000 του 2016)

Είναι προφανές ότι πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα χρειαστεί επιπλέον νομιμοποίηση, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει και δε δείχνει εύκολο να πάρει σε μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Τίποτε δεν προοιωνίζει ότι η πλειοψηφία των 2/3, που είναι απαραίτητη για την αλλαγή του συντάγματος στη γειτονική χώρα, είναι εφικτή --τόσο σε αυτή τη βουλή, όσο και στο ενδεχόμενο μιας επόμενης.

Οι σοσιαλδημοκράτες στην πΓΔΜ είναι όμηροι των Αλβανών, οι οποίοι έχουν άλλη ατζέντα. Και μάλιστα εθνικού χαρακτήρα.

Αν ο κ.Ζάεφ επιμένει στη διαδικασία της κύρωσης, αδιαφορώντας για τη γνώμη των συμπολιτών του, τότε η συμφωνία είναι απλώς η πρόφαση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και η επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο, είναι εξίσου σημαντική με τη σύμφωνη γνώμη που οι συμπατριώτες του κ.Ζάεφ δεν του έδωσαν.

Πιθανόν να έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου.