Το δύσκολο και άκαιρο ρωσικό χαρτί του Τσίπρα - Free Sunday
Το δύσκολο και άκαιρο ρωσικό χαρτί του Τσίπρα

Το δύσκολο και άκαιρο ρωσικό χαρτί του Τσίπρα

«Οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης», ανέφερε χθες σε ανακοίνωση του, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά σύμπτωση αυτήν την ίδια άποψη για το δημοψήφισμα, εξέφρασε στην Ελλάδα, ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αλλά δεν τη συμμερίζεται ο πρωθυπουργός.

Κατά μία επίσης διαβολική, ο πρωθυπουργός εκλήθη στη Μόσχα, στις 7 Δεκεμβρίου, και αμέσως μετά απέπεμψε τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προτιμώντας να διατηρήσει στην κυβέρνηση, τον κ.Καμμένο, o οποίος εδώ και λίγες ημέρες, είναι αρχηγός ενός κόμματος, περίπου χωρίς βουλευτές, χωρίς μέλη και με την καχυποψία μεγάλου τμήματος του κυβερνητικού εταίρου.

Ο κ.Καμμένος δείχνει εξαιρετικά αποδυναμωμένος και πιθανόν η μόνη ισχυρή φιλία που διαθέτει είναι η Μόσχα.

Αν ο κ.Τσίπρας θέλει να αντιπαραθέσει στην επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται διάφορα πολιτικά του αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την γνωστή παροιμία “έχει κι αλλού πορτοκαλιές”, καλά θα κάνει να μελετήσει καλά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά τις εκατέρωθεν καταγγελίες για αργυρώνητους που αλλάζουν άποψη.

«Τρεις (βουλευτές) –εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι δύο εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις τους υποσχέθηκαν ελευθερία, ενώ στους υπόλοιπους ως αντάλλαγμα για τη "σωστή ψήφο" τους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σε «άρθρα τα οποία βεβαίως «θα είναι και καλοπληρωμένα από τους Ρώσους», αναφέρθηκε περίπου την ίδια ώρα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μία χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας, πρέπει να κάνει πολύ σίγουρα βήματα στην εξωτερική της πολιτική και ούτε να παίζει με την φωτιά, ούτε να πατά σε πολλές βάρκες. Ειδικά όταν η μία από τις βάρκες,τον τελευταίο καιρό μπάζει πολλά νερά. Οι καιροί για τους φίλους των Ρώσων είναι δύσκολοι γιατί η Μόσχα δέχεται διαρκή πλήγματα τιν τελευταίο καιρό.