Μακριά από τον Μαδούρο με ελαφρά πηδηματιάκια - Free Sunday
Μακριά από τον Μαδούρο με ελαφρά πηδηματιάκια

Μακριά από τον Μαδούρο με ελαφρά πηδηματιάκια

Όπως μάθαμε χθες, η Ελλάδα είναι αντίθετη με την αναγνώριση από την ΕΕ του Χουάν Γκουαϊντό ως προέδρου της Βενεζουέλας.

Δεν το είπε κάποιος συγκεκριμένα: Δεν το είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι και πρωθυπουργός.

Δεν το είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σήμερα θα εκπροσωπήσει την χώρα στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Το είπαν ανώνυμες «διπλωματικές πηγές», σύμφωνα με τις οποίες «η αναγνώριση του ηγέτη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης κ. Γκουαϊδό ως de facto Προέδρου της χώρας, χωρίς τουλάχιστον την εκκίνηση ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, θα ήταν μια ανεύθυνη στάση».

Σύμφωνα με τις ίδιες ανώνυμες πηγές, η αναγνώριση Γκουαϊδό είναι ανεύθυνη «ειδικά δεδομένων των μεγάλων κινδύνων που υφίστανται για εμφύλιες συγκρούσεις, σε μία πολιτικά και κοινωνικά πολωμένη κοινωνία».

Δηλαδή:

  • Υπάρχει λόγος για εκλογές στη Βενεζουέλα, όπως ζητά η ΕΕ
  • Καλό είναι να αναγνωρισθεί ο Γκουαϊδό, παράλληλα με εκκίνηση διπλωματικής πρωτοβουλίας.
  • Η εποχή που να αναγνωρίζεις τον Γκουαϊδό είναι ανεύθυνο, αλλά να αναγνωρίζεις τον Μαδούρο υπεύθυνο παρήλθε.

Αλλά αυτή ήταν μόλις πριν από μία εβδομάδα, όταν ο Σκουρλέτης έλεγε ότι Μαδούρο είναι ο νόμιμος Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Βεβαίως της δήλωσης των “κύκλων”, είχε προηγηθεί γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο «πριν από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, προκρίνεται η επιδίωξη από πλευράς ΕΕ δημιουργίας μιας ομάδας κρατών που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή και, ως εκ τούτου, μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικό διαμεσολαβητικό ρόλο στη λατινοαμερικανική χώρα».

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να την κάνει και από την υποστήριξη Μαδούρο με ελαφρά πηδηματάκια