H αποσταθεροποίηση στην Αλβανία χτυπά την πόρτα της Ελλάδας - Free Sunday
H αποσταθεροποίηση στην Αλβανία χτυπά την πόρτα της Ελλάδας

H αποσταθεροποίηση στην Αλβανία χτυπά την πόρτα της Ελλάδας

Η πολιτική κρίση στην Αλβανία δεν είναι μονοδιάστατη. Και δεν αφορά μόνο την Αλβανία. Γιατί ο κ.Ράμα, ως πρωθυπουργός είχε καταφέρει να εγκαθιδρύσει ένα αλβανικό δίκτυο στα Βαλκάνια.

Δική του επιτυχία είναι η χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Αλβανία και στο Κόσοβο, η οποία παρ' ολίγον θα οδηγούσε στην κατάργηση των ελέγχων και σε ενιαίο οικονομικό χώρο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δική του επιτυχία είναι η “πλατφόρμα των Τιράνων”, η οποία οδήγησε κοινό πολιτικό πλαίσιο όλων των αλβανικών κομμάτων στα Σκόπια. Η αποδοχή αυτής της πλατφόρμας από τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν που οδήγησε στον σχηματισμό της κυβέρνησης Ζάεφ με την στήριξη των Αλβανών.

Αν ο Ράμα αποσταθεροποιηθεί στα Τίρανα, μπορεί να προκαλέσει ντόμινο αποσταθεροποιήσεων στις δύο γειτονικές χώρες με ευάριθμές αλβανικές πλειοψηφίες ή διακριτές μειοψηφίες.

Η τρίτη γειτονική χώρα της Αλβανίας είναι η Ελλάδα. Το ενδεχόμενο να είναι προετοιμασμένη η Αθήνα για την διαχείριση μίας τέτοιας κρίσης θα ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη.