Η αδιάφορη κοινωνία των Σκοπίων ταράζει τη συμφωνία των Πρεσπών - Free Sunday
Η αδιάφορη κοινωνία των Σκοπίων ταράζει τη συμφωνία των Πρεσπών

Η αδιάφορη κοινωνία των Σκοπίων ταράζει τη συμφωνία των Πρεσπών

Η χαμηλή προσέλευση στις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί.

Διότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, οι πολίτες της γειτονικής χώρας αδιαφόρησαν για μία μείζονα πολιτική εξέλιξη.

Τους δόθηκε η ευκαιρία να ενισχύσουν ή να αποδοκιμάσουν την επιλογή της κυβέρνησης να κάνει μία συμφωνία με την Ελλάδα και έξι στους δέκα δεν πήγαν να ψηφίσουν. Πρακτικά δηλαδή αποδοκίμασαν και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Πήγαν στις κάλπες περίπου 150.000 λιγότεροι ψηφοφόροι, ένας στους πέντε λιγότεροι από ότι πριν πέντε χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει ένα ζήτημα απαξίωσης της πολιτικής, άρα υπάρχει και ένα ζήτημα αντιπροσώπευσης.

H αδιαφορία της κοινωνίας για ένα θέμα που θεωρητικά είναι μείζον, το όνομα της χώρας, είναι ένα θέμα που μπορεί να ενέχει άλλες ερμηνείες.

Πολύ περισσότερες από ότι το αποτέλεσμα που έδειξε σε όσους πήγαν στις κάλπες η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών – Αλβανών εξακολουθεί να κρατά την εμπιστοσύνη της ενεργής πλειοψηφίας, άρα ο Ζάεφ σταθεροποιήθηκε. Αλλά ο υποψήφιος του, ο Στέβο Πενταρόφσκι πήρε περίπου 10.000 ψήφους λιγότερες από όσες είχε πάρει και το 2014, όταν είχε αποδώσει το αποτέλεσμα στη βία και στη νοθεία του Γκρούεφσκι.