Τα Βρασνά στην ιστορία της μεταναστευτικής κρίσης - Free Sunday
Τα Βρασνά στην ιστορία της μεταναστευτικής κρίσης

Τα Βρασνά στην ιστορία της μεταναστευτικής κρίσης

Τα Βρασνά μία μικρή κοινότητα του Δήμου Βόλβης, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικα της Θεσσαλονίκης και πληθυσμό μόλις 2.500 κατοίκων  απέκτησαν χθές τα ξημερώματα έναν ιδιότυπο συμβολισμό μετά την χθεσινή επεισοδιακή βραδιά.

Όσα έγιναν προχθές εκεί, είναι ένα εξαιρετικό σημαντικό γεγονός γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αποδέχεται στο αίτημα μίας τοπικής κοινωνίας η οποία λέει “όχι” σε πρόσφυγες.

Ένα αίτημα το οποίο απέκτησε καθολικότητα γιατί αναγκάστηκαν να συνταχθούν σε αυτό ακόμη και αυτοί που θα είχαν επιχειρηματικό, οικονομικό κέρδος από την παρουσία των προσφύγων, δηλαδή οι τοπικοί ξενοδόχοι.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ δρόμο αλλά εξαιρετικά λίγη κατανόηση από την κοινωνία στην διαχείριση του ζητήματος.

Η λίγη κατανόηση γίνεται πολύ πίεση που δυσχεραίνει τους χειρισμούς με αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη.

Η ιστορία πολύ σύντομα θα δείξει αν η τακτική υποχώρηση στα Βρασνά, ήταν λάθος ή όχι.

Κάποιες τοπικές κοινωνίες δείχνουν να μην θέλουν τους πρόσφυγες, αν δεν τους πάρουν όμως, θα καταλήξουν να ζουν σε γκέτο.

Η άμεση ενεργοποίηση των νέων πιο γρήγορων διαδικασιών για το άσυλο είναι απαραίτητη στην ανάκτηση μέρους της εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Αρκεί να προσέξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα απέφυγε να σχολιάσει όσα έγιναν στα Βρασνά και περιορίστηκε σε μία ανακοίνωση της νεολαίας του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Οι εποχές της καταγγελίας της ξενοφοβίας, της ακροδεξιάς και του ρατσισμού σε κάθε αντίδραση σε φιλοξενία προσφύγων, απέχουν πολύ