Ποιον πιέζει η αναγνώριση της γενοκτονίας; - Free Sunday
Ποιον πιέζει η αναγνώριση της γενοκτονίας;

Ποιον πιέζει η αναγνώριση της γενοκτονίας;

Η πρόθεση του αμερικανικού κογκρέσου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων ήταν πράγματι ένα εντυπωσιακό γεγονός. Εντυπωσιακό και αιφνιδιαστικό.

Όμως ακόμη και αν ολοκληρωθεί, όπως φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί, αποτελεί για τον Ερντογάν ένα ηθικού χαρακτήρα πρόβλημα, που όμως πολιτικά δεν τον θίγει, Όπως δεν τον έθιξε η αναγνώριση ότι έγινε γενοκτονία στην Αρμενία το 1915 από σειρά άλλων κοινοβουλίων, ανάμεσα στα οποία και το Γαλλικό.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί πρόβλημα για τον Τραμπ διότι του στερεί τη δυνατότητα να συνεχίσει να κάνει, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αυτό που του καταλογίζουν πολλοί δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης του, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ κάνει business με τον Ερντογάν για να διευκολύνει τον Πούτιν.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας, δυσχεραίνει τις παρεμβάσεις Τραμπ στη Μέση Ανατολή, όποιο στόχο και αν είχαν. Είτε αυτόν που λέει ο Τραμπ, είτε αυτόν που καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Άρα το άμεσο μέλλον, -οι αμερικανικές εκλογές δεν απέχουν παρά ένα χρόνο-, έχει στη Μέση Ανατολή λιγότερο Τραμπ, λιγότερες ΗΠΑ και περισσότερη Ρωσία.

Πριν τους πανηγυρισμούς, ας δούμε αν η Ελλάδα έχει προετοιμάσει πολιτικό σενάριο για αυτην την εξέλιξη. Διότι η πρόταση στο κογκρέσο έχει και μία ελληνική υπογραφή, ενός βουλευτή δηλαδη με ελληνικές ρίζες.