Ο Γκάλμπρεϊθ, ο Βαρουφάκης, η νέα δραχμή και ο αναγκαίος αναστοχασμός - Free Sunday
Ο Γκάλμπρεϊθ, ο Βαρουφάκης, η νέα δραχμή και ο αναγκαίος αναστοχασμός

Ο Γκάλμπρεϊθ, ο Βαρουφάκης, η νέα δραχμή και ο αναγκαίος αναστοχασμός

Η φωτογραφία αποτυπώνει μια παλαιότερη ευχάριστη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Αμερικανό καθηγητή Τζ. Γκάλμπρεϊθ που αποκαλύπτει τώρα, στο νέο του βιβλίο, το σχέδιο Β ή σχέδιο Χ που ετοίμαζε ο Γ. Βαρουφάκης ως ΥΠΟΙΚ για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. 

Tα είχε προβλέψει όλα: Επανεθνικοποίηση της ΤτΕ, κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε νέα δραχμή, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων, πληρωμή μισθών και συντάξεων με υποσχετικές.

Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε γιατί ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε τη ρήξη με τους πιστωτές που θα προκαλούσε άτακτη χρεοκοπία, απώλεια καταθέσεων, ελλείψεις σε βασικά αγαθά, κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου και έξοδο της χώρας από τον πρώτο κόσμο. 

Το ερώτημα όμως παραμένει: Με ποια νομιμοποίηση επεξεργάζονταν ένα τέτοιο σχέδιο που θα απομάκρυνε την Ελλάδα από την ΕΕ και τη Δύση, που θα άλλαζε δηλαδή τον στρατηγικό προσανατολισμό και την πολιτισμική αναφορά της χώρας πέρα από την οικονομική καταβαράθρωση που θα προκαλούσε;  

Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τον Γ. Βαρουφάκη αλλά και εκείνους που του την ανέθεσαν, πρωτίστως τον πρωθυπουργό που οφείλει να δώσει απαντήσεις. 

Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε πώς χρεοκοπήσαμε και γιατί δεν έχουμε βγει ακόμη από την κρίση. Ας γίνει μια αρχή με τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ. Ας μιλήσουν αυτοί που πρέπει και ας αναστοχαστούμε όλοι μας. Γιατί αν δεν καταλάβουμε τι έγινε, είμαστε καταδικασμένοι στην διαρκή επανάληψη της αποτυχίας.