Εξαρθρώθηκε σπείρα πορτοφολάδων στο μετρό της Αθήνας - Free Sunday
Εξαρθρώθηκε σπείρα πορτοφολάδων στο μετρό της Αθήνας

Εξαρθρώθηκε σπείρα πορτοφολάδων στο μετρό της Αθήνας

Σε 31 συλλήψεις μελών σπείρας που δρούσε σε μετρό και ΗΣΑΠ, προχώρησαν μετά από πολύμηνη μυστική έρευνα, οι αρχές ασφαλείας στην Αθήνα

Οι περισσότερες από 764 περιπτώσεις κλοπών πορτοφολιών και κινητών τηλεφώνων, που εξιχνιάστηκαν, είχαν γίνει εις βάρος τουριστών, που μετακινούνταν από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Στη δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών αναφέρονται ως αρχηγοί της σπείρας ένας άνδρας και μια γυναίκα από την Αλβανία, 32 και 35 ετών, οι οποίοι την τελευταία δεκαπενταετία έχουν επανειλημμένα συλληφθεί για κλοπές σε μέσα μεταφοράς.

Το 2015, ο 32χρονος κατηγορηθεί για συμμετοχή σε σπείρα που διέπραττε κλοπές από επιβάτες του μετρό και του ηλεκτρικού, ενώ τον Αύγουστο συνελήφθη στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα για το ίδιο αδίκημα.

Η 35χρονη γυναίκα ήταν υπεύθυνη για τη στελέχωση των ομάδων «κρούσης» και διοχέτευε τα κλεμμένα κινητά στην Αλβανία, ενώ μετείχε και η ίδια στις «επιχειρήσεις» της ομάδας, μετέτρεπε το κλεμμένο συνάλλαγμα σε ευρώ και μοίραζε τη λεία στα μέλη της ομάδας.

Είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 1999 από αστυνομικούς του Τμήματος Παγκρατίου, και την τελευταία διετία έχει κατηγορηθεί 8 φορές για κλοπές από μέσα μεταφοράς και σύμφωνα με την αστυνομία, έδινε οδηγίες –μέσω κινητού– σε μέλη του κυκλώματος που διέπρατταν κλοπές, την ώρα που βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας,

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η συμμορία δρούσε κυρίως στους σταθμούς του μετρό «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα», «Πανόρμου», «Ομόνοια», από τις 7 π.μ. έως 9.30 π.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., προκειμένου να εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό στους συρμούς. Παρίσταναν τους τουρίστες και κρατούσαν χάρτες, εφημερίδες και τσαντάκια για να μην κινούν υποψίες. «Βασική προϋπόθεση για να ενεργήσουν αποτελούσε η απόσπαση της προσοχής του θύματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού», αναφέρεται στη δικογραφία.

Για συμμετοχή στην υπόθεση κατηγορείται 49χρονος απότακτος αστυνομικός, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν από την εξάρθρωση της σπείρας φέρεται να εισέπραξε τρεις φορές το ποσό των 3.000 ευρώ για να εξασφαλίσει προστασία στους «πορτοφολάδες», επικαλούμενος επαφές με πρώην συναδέλφους του.

Υπάρχουν επίσης αναφορές των μελών της συμμορίας για επαφές και διασυνδέσεις τους με επίορκους αστυνομικούς ή υπαλλήλους security, που τους παρείχαν «ασπίδα προστασίας».