Μόνο στην Ελλάδα: ΤΕΙ δίπλα σε… βενζινάδικο - Free Sunday
Μόνο στην Ελλάδα: ΤΕΙ δίπλα σε… βενζινάδικο

Μόνο στην Ελλάδα: ΤΕΙ δίπλα σε… βενζινάδικο

 

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, φοιτητές της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθήνας αναμένεται να μεταφερθούν για τα μαθήματά τους σε κτίριο το οποίο κρίνεται άκρως ακατάλληλο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο κτίσμα εφάπτεται σε μεγάλο πρατήριο υγρών καυσίμων και ενώ ο νόμος ορίζει ότι η ελάχιστη απόσταση εκπαιδευτηρίου (πανεπιστήμιο & ΤΕΙ) από πρατήριο καυσίμων θα πρέπει να είναι τα 200 μέτρα ακτινικά.

Μάθημα δίπλα στο βενζινάδικο

Το κτίριο, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Αθηνών, μισθώθηκε τον περασμένο χρόνο με απόφαση της συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας προκειμένου να μεταστεγάσει έξι τμήματα της σχολής. Αν τελικά προχωρήσει η μετεγκατάσταση, περίπου 5.000 φοιτητές των τμημάτων Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Εργοθεραπείας, Κοινωνικής Εργασίας, Μαιευτικής, Νοσηλευτικής και Φυσικοθεραπείας θα φοιτούν σε κτίριο ακατάλληλο προς ακαδημαϊκή χρήση και πανεπιστημιακές σπουδές.
Πριν από έναν μήνα φοιτητές του τμήματος Φυσικοθεραπείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του ΤΕΙ, αντιδρώντας μεταξύ άλλων και στη μεταστέγαση του τμήματός τους. Οι φοιτητές επισημαίνουν την ακαταλληλότητα του κτιρίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν ικανοποιεί ούτε τα στοιχειώδη κριτήρια εύρυθμης λειτουργίας μιας πανεπιστημιακής μονάδας. Μάλιστα, εκφράζουν την απορία «γιατί το ΤΕΙ Αθήνας μισθώνει νέο κτίριο, ενώ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρχουν άπλετοι χώροι για την ενιαία παρουσία της ΣΕΥΠ στις κεντρικές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της FS, τα μέλη της συγκλήτου δεν γνώριζαν, όταν υπέγραφαν τη μίσθωση, ότι δίπλα στο νεόδμητο κτίριο υπήρχε πρατήριο υγρών καυσίμων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εστάλη στον υπουργό Παιδείας και στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικό έγγραφο στο οποίο αναφέρονται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι από τη μετεγκατάσταση, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια απάντηση από πλευράς υπουργείου.

TEI 2

Η έκθεση των μηχανικών

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η έκθεση που συνέταξαν μηχανικοί και στην οποία τονίζεται ότι «το συγκεκριμένο κτίριο είναι κατάλληλο πιθανώς για χρήση γραφείων αλλά ακατάλληλο για εκπαιδευτήριο».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «το μισθωμένο για εκπαιδευτική χρήση κτίριο επί της λεωφόρου Αθηνών εφάπτεται με μεγάλο πρατήριο καυσίμων. Οι αντλίες καυσίμων και οι δεξαμενές καυσίμων του πρατηρίου βρίσκονται εγγύτατα με το μισθωμένο κτίριο, σε αποστάσεις σημαντικά μικρότερες από αυτές που επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία, θέτοντας έτσι σε μεγάλο κίνδυνο τους χιλιάδες φοιτητές αλλά και το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος».
Επίσης, επισημαίνεται ότι «η λειτουργία του σημαντικής ισχύος ηλεκτρονικού σταθμού για την ασύρματη επικοινωνία του μισθωμένου κτιρίου με το ΤΕΙ Αθήνας (σταθμός απαραίτητος για την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του κτιρίου, Internet, δίκτυα ΤΕΙ Αθήνας, Wi-Fi, e-study, e-class κ.λπ.) θέτει πρόσθετους και σοβαρούς κινδύνους στους χρήστες του κτιρίου, λόγω του εφαπτόμενου πρατηρίου καυσίμων».
Στα παραπάνω προστίθεται ότι το κτίριο βρίσκεται σε μία εξαιρετικά θορυβώδη και ρυπογόνο περιοχή, με πλήθος συνεργείων αυτοκινήτων, μηχανουργείων και καταστημάτων παρεμφερών χρήσεων. Η έκθεση το χαρακτηρίζει ως «κτίριο μη λειτουργικό για εκπαιδευτική χρήση από χιλιάδες φοιτητές, με κλειστούς διαδρόμους χωρίς φυσικό αερισμό, ενώ δεν διαθέτει αύλειο χώρο. Ακόμα και μία πρόχειρη αντιπαραβολή των αρχιτεκτονικών και άλλων προδιαγραφών της προκήρυξης και του μισθωμένου κτιρίου αρκεί για να καταδειχθεί ότι δεν πληροί τις προκηρυχθείσες προδιαγραφές (αριθμός αιθουσών διδασκαλίας, γραφείων, γραμματειών, αμφιθεάτρων κ.λπ.)».

ΑΕΙ Δυτικής Αττικής – Στη Βουλή το σχέδιο νόμου

Στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το πανεπιστήμιο θα διοικείται από διοικούσα επιτροπή έως το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, οπότε και θα αναλάβει πλέον καθήκοντα ο εκλεγμένος πρύτανης και η σύγκλητος. Συνολικά δημιουργούνται πέντε σχολές και είκοσι έξι τμήματα.
Οι φοιτητές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά εντάσσονται στα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Μέχρι και την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου θα εφαρμόζονται τα προγράμματα σπουδών των δύο ΤΕΙ, ενώ τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.

Επιφυλακτικοί οι πρυτάνεις

Εν τω μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Οι πρυτάνεις αντιδρούν στη «μετακίνηση» των σημερινών φοιτητών από τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στα τμήματα του πανεπιστημίου, υποστηρίζοντας ότι «θα πληγεί η ακαδημαϊκή αξιοπιστία του αποτελέσματος». Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι πρυτάνεις αντιδρούν και στη μετατροπή των θέσεων από καθηγητή ΤΕΙ σε καθηγητή Πανεπιστημίου.
Πάντως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι δεν είναι αποκλειστικότητα της Συνόδου να ορίζει τι είναι ακαδημαϊκά σωστό και τι όχι, αλλά έχει λόγο και το υπουργείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η εμβληματική πρωτοβουλία της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εδράζεται αποκλειστικά σε ακαδημαϊκές και αναπτυξιακές μέριμνες. Βασίζεται κατά πρώτον στην ποιότητα του έργου των δύο ιδρυμάτων χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού τους, ποιότητα που πιστοποιείται, μεταξύ άλλων, και από τις πολύ θετικές αξιολογήσεις τους μέσω και της ΑΔΙΠ.
»Όσον αφορά στην ένταξη των μελών Δ.Ε.Π. σε τακτικές θέσεις, οι προϋποθέσεις που η νομοθεσία προβλέπει για την εκλογή καθηγητών Πανεπιστημίου δεν διαφοροποιούνται επί το αυστηρότερο από αυτές που προβλέπονται για εκλογή καθηγητών ΤΕΙ παρά μόνο σε μέρος των απαιτούμενων προσόντων των καθηγητών α΄ βαθμίδας. Το νομοσχέδιο προβλέπει αυτά ακριβώς να ελεγχθούν, άλλως η ισονομία θα παραβιαζόταν σε βάρος των καθηγητών των ΤΕΙ».
Πάντως, την υποστήριξή τους για το πανεπιστήμιο εξέφρασαν οι δήμαρχοι Δυτικής Αττικής σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Γαβρόγλου ανέπτυξε όλες τις πτυχές που αφορούν το νέο πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους δήμους, η οποία πρέπει να είναι αμφίδρομη, δηλαδή προς όφελος των φοιτητών του, αλλά και των πολιτών της Δυτικής Αττικής.