Νίμιτς: Η λύση στο όνομα να μην επηρεάσει την ταυτότητα των Σκοπιανών - Free Sunday
Νίμιτς: Η λύση στο όνομα να μην επηρεάσει την ταυτότητα των Σκοπιανών

Νίμιτς: Η λύση στο όνομα να μην επηρεάσει την ταυτότητα των Σκοπιανών

Μιλώντας στο Euronews, λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες συναντήσεις σε Αθήνα και Σκόπια, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, τόνισε ότι «Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.

Eιδικότερα, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στο Euronews, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το θέμα της ταυτότητας είναι πολύ σημαντικό για το βόρειο γείτονα και βλέπουν (σ.σ στα Σκόπια) οποιαδήποτε λύση ως κάτι που δεν θα αλλάξει ή θα βλάψει το πως αντιλαμβάνονται τον αυτοπροσδιορισμό τους». «Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί» παρατηρεί

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ονοματολογικού που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό, διαψεύδοντας τις διαρροές ότι η Ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τo Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.