Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει για όλους τους πολίτες - Free Sunday
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει για όλους τους πολίτες

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει για όλους τους πολίτες

 

Συνεχίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική του πολιτική η οποία θέλει ένα θέατρο ανοιχτό στην κοινωνία, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) προχωρά στην υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος τριετούς διάρκειας (2018-2020) το οποίο θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο απ’ όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν πώς φτιάχνεται μια θεατρική παράσταση και να ακολουθήσει τη διαδρομή της μέσα από μια σειρά ανοιχτών προβών. Μια διαδρομή στα άδυτα του θεάτρου με συνοδοιπόρους συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές.

Θεατρική εκπαίδευση για όλους

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, του οποίου την ευθύνη υλοποίησης έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Νίκος Διαμαντής, αφορά τη δημιουργία και καθιέρωση τρίμηνου (από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο) εαρινού φεστιβάλ με τίτλο «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο». Ο στόχος είναι διττός και αφορά τόσο την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού θεατρικού κειμένου από το 1950 και μετά όσο και τη γνωριμία και εξοικείωση του κοινού με τη θεατρική πράξη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η είσοδος είναι ελεύθερη και μπορούν να το παρακολουθήσουν άτομα με κινητικές αναπηρίες αλλά και με ακουστικά προβλήματα, καθώς θα εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους. Επιπλέον, το ΔΘΠ είναι πλέον ανοιχτό για όλα τα σχολεία, τα γηροκομεία, τους περαστικούς, τον πολίτη της ευρύτερης περιφέρειας και για οποιονδήποτε θέλει να δει τι σημαίνει πολιτισμός, θέατρο και πώς εξελίσσεται αυτό από την πρόβα έως τη σκηνή.

Πίσω από την κουίντα

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη διαδικασία της θεατρικής πράξης στο σύνολό της. Δηλαδή μέσα από μια δίωρη διαδρομή-ξενάγηση στους χώρους εργασίας του θεάτρου (μέρη της σκηνής, μηχανισμοί, καμαρίνια κ.λπ.) θα μάθουν για τις τεχνικές ανάγκες μιας παράστασης και θα παρακολουθήσουν την πρόβα και τον τρόπο που ο σκηνοθέτης, οι συνεργάτες του και οι ηθοποιοί εργάζονται πάνω στο κείμενο. Επιπλέον, θα παρίστανται σε θεατρικές δοκιμές, σε αναλόγια (αναγνώσεις δραματολογικά επεξεργασμένων θεατρικών κειμένων), σε συζητήσεις με ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες, αλλά και σε στρογγυλά τραπέζια.
Στη διάρκεια του φεστιβάλ διοργανώνονται παράλληλες δράσεις με την ίδια θεματολογία, οι οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση των προβών θα παρουσιάζονται οι παραστάσεις με δωρεάν εισιτήριο για όλους.

Το θέατρο στον κλάδο της δημιουργικής οικονομίας

Το ΔΘΠ άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1895 και αποτέλεσε τόπο έμπνευσης και δημιουργίας για συγγραφείς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και δημιουργούς του θεάτρου. Πλέον, μετά την ανακαίνισή του και το άνοιγμα στο κοινό, πριν από τρία χρόνια, είναι θεατρικό σημείο αναφοράς.
Μέσα από το φεστιβάλ το ΔΘΠ φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας στην Αττική, στη βελτίωση των πολιτιστικών υπηρεσιών που προσφέρονται, στην ανάδειξη του μητροπολιτικού ρόλου της Περιφέρειας Αττικής στον κλάδο της δημιουργικής οικονομίας και στην παραγωγή σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν

Το φεστιβάλ θα υλοποιηθεί στο ΔΘΠ αξιοποιώντας όλους τους χώρους του (κεντρική σκηνή, φουαγιέ, αίθουσα δοκιμών) από την Κυριακή 11 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 4 Ιουνίου. Τη φετινή χρονιά θα παρουσιαστούν τρία χαρακτηριστικά έργα της νεοελληνικής δραματουργίας. Η αρχή θα γίνει με την «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που θα σκηνοθετήσει ο Κοραής Δαμάτης. Θα ακολουθήσουν το «Ενυδρείο» του Κώστα Μουρσελά σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη και η «Πείνα» του Χαράλαμπου Γιάννου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, το διήμερο 21-22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν θεατρικά αναλόγια με έργα Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων τα οποία σκηνοθετούν νέοι σκηνοθέτες και το φεστιβάλ θα κλείσει με μια μεγάλη εκδήλωση και στρογγυλά τραπέζια.

Dimotiko Theatro Peiraia Diamantis

Νίκος Διαμαντής: Ζητούμενο η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού θεατρικού τοπίου

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ένας ζωντανός παλλόμενος οργανισμός σε αμοιβαία και διαρκή επικοινωνία με την ευρύτερη θεατρική κοινότητα και τους δημιουργούς της, αλλά και με την ίδια την κοινωνία. Έχοντας στόχο ένα θέατρο ανοιχτό στην τέχνη και την κοινωνία, ένα θέατρο ανοιχτό στα νέα ρεύματα, στους νέους αλλά και τους πολίτες, διεκδικήσαμε και υλοποιούμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, δηλαδή στην ιστορία όλων μας.
Το τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» είναι μια συνειδητή επιλογή, αισθητική, πολιτιστική, αλλά και μια επιλογή ηθική και πολιτική με τη διευρυμένη έννοια του όρου, αφού έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τον πολίτη με τη θεατρική αποτύπωση της πρόσφατης Ιστορίας.
Τα έργα τα οποία επελέγησαν γράφτηκαν από σημαντικούς συγγραφείς σε συγκεκριμένη ιστορική και κοινωνική συγκυρία και λειτουργούν προς δύο κατευθύνσεις. Η μία έχει σχέση με το ίδιο το έργο, τον συγγραφέα και τη θέση του μέσα στην ιστορικότητα του θεάτρου και η άλλη αφορά στη σχέση με το ευρύ κοινό, τον θεατή.
Ανάμεσα στα ζητούμενα αυτού του φεστιβάλ είναι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού θεατρικού τοπίου, τοποθετώντας στο κέντρο του το κείμενο και τη δημιουργία. Πάντα ως έναυσμα και κινητήρια δύναμη. Επιδιώκουμε την έναρξη ενός διαλόγου, όπου η γλώσσα και η δημιουργία τοποθετείται στο κέντρο. Κάτω από το πρίσμα της δυναμικής της γλώσσας και της δημιουργίας θέτουμε προς εξερεύνηση μία νέα ελληνικότητα ενός Ευρωπαίου πολίτη και ταυτόχρονα παρακολουθούμε την αναζήτηση της ταυτότητας στην υπό διαμόρφωση νέα μορφή της.