Παράταση ζωής για το Mega - Free Sunday
Παράταση ζωής για το Mega

Παράταση ζωής για το Mega

 

Σε πραγματικό θρίλερ έχει μετατραπεί η τύχη του Mega Channel, κρατώντας τους σχεδόν 420 εργαζόμενους του τηλεοπτικού δικτύου σε limbo.

Και αυτό διότι, ενώ το ΕΣΡ ουσιαστικά είχε διατάξει το κλείσιμο του καναλιού, κυριολεκτικά στο παρά πέντε το ΣτΕ έδωσε παράταση ζωής, τουλάχιστον μέχρις ότου συζητηθεί η προσφυγή των ιδιοκτητών του στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Από την κόλαση...

Η αλήθεια είναι ότι η εβδομάδα που κλείνει ήταν άκρως δραματική για τους εργαζόμενους στο Mega, οι οποίοι ζουν έναν πραγματικό γολγοθά από το 2016, που παραμένουν απλήρωτοι. Αρχικά, οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στην «κόλαση», λόγω της απόφασης του ΕΣΡ σχετικά με το αίτημα της Τηλέτυπος Α.Ε. για μετατροπή του σταθμού, από γενικού περιεχομένου, σε θεματικό, καθώς το Mega δεν είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και κινδύνευε, βάσει νόμου, να κλείσει. Μετά από συνεδρίαση επτά ωρών το ΕΣΡ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (6-3) κατά της έγκρισης του αιτήματος. Σύμφωνα με τις «Τυπολογίες», που πήραν στα χέρια τους την απόφαση, το ΕΣΡ ανέφερε ότι «αναγνωρίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός με τον διακριτικό τίτλο “MEGA CHANNEL” εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017 και υποχρεώνει τη λειτουργούσα αυτόν εταιρεία με την επωνυμία “ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ” να τερματίσει τη λειτουργία του».
Το συμβούλιο υπογράμμισε ότι ο σταθμός λειτούργησε επί πολλά έτη, με βάση διοικητικές πράξεις, ως ενημερωτικός εθνικής εμβέλειας, ενώ δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, που άρχισε με την προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ (δημοσιευθείσα στις 27/11/2017), προσθέτοντας ότι το Mega «δεν είχε υποβάλει δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του, είναι δε κοινώς γνωστό (πανελλήνια πασίδηλο) ότι από τον μήνα Σεπτέμβριο του 2016 διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το ΕΣΡ με ψήφους 6-3 κρίνει πως εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017 και πρέπει να αναγνωριστεί τούτο και να αποφασιστεί ο τερματισμός της λειτουργίας του». Σημειώνεται ότι, όπως ορίζει ο νόμος, από τη στιγμή που η απόφαση θα δημοσιευτεί στη Διαύγεια, τίθεται σε ισχύ. Το ΕΣΡ ενημερώνεται άμεσα από την ΕΕΤΤ, η οποία στη συνέχεια δίνει εντολή στην Digea να κατεβάσει το σήμα του καναλιού.

… στο limbo

H απόφαση του ΕΣΡ προκάλεσε έντονη απογοήτευση στους εργαζόμενους στο Mega, ενώ τα διοικητικά συμβούλια των ενώσεων του Τύπου (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΤΙΤΑ) τόνισαν ότι «η αρνητική απόφαση του ΕΣΡ στο αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA για αλλαγή της φυσιογνωμίας του ρίχνει “μαύρο” στο πρώτο ιδιωτικό κανάλι της χώρας και οδηγεί σε εξόντωση τους 420 απλήρωτους εργαζόμενους. Ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει σε λειτουργία το MEGA είναι, εδώ και τώρα, οι μέτοχοι να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που παρέχει ο νόμος προκειμένου να καταστεί προσωρινά ανενεργή και τελικά να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ που βάζει “λουκέτο” στο κανάλι. Χρόνος υπάρχει. Όπως και νομικά εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν το καίριο αυτό πλήγμα στην πολυφωνία και στη δημοκρατία», καλώντας «την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις τράπεζες να βρουν τρόπο να αποδοθεί άμεσα στους εργαζόμενους μέρος των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί στις τράπεζες από την απλήρωτη εργασία τους».
Ωστόσο, μια «παράταση ζωής» στο πολύπαθο κανάλι ήρθε από το ΣτΕ και συγκεκριμένα από τον πρόεδρό του, Νικόλαο Σακελλαρίδη, ο οποίος, με προσωρινή διαταγή του, ανέστειλε την επίμαχη απόφαση του ΕΣΡ, με την οποία σταματά η λειτουργία εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο ίδιος ο σταθμός στις αρχές Μαρτίου καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης για τη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Σε ανακοίνωσή της η Τηλέτυπος Α.Ε. ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η αίτηση αυτή στρέφεται κατά της απόφασης του Ε.Σ.Ρ. να εφαρμόσει τον ν. 4339/2015 για τη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης επτά τηλεοπτικών αδειών, της απόφασης του Υπουργού Ψ.Π.Τ.Ε. με αριθμό 1830/2017 (που αφορά τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών) και της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Ψ.Π.Τ.Ε. με αριθμό 2178/2017 (που αφορά τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των επτά δημοπρατούμενων αδειών). Με την αίτησή της η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ζητά την ακύρωση των ως άνω αποφάσεων και της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Ανάσα ως τον Μάιο

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ, Star, Alpha, ΑΝΤ1 και Mega, όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ, ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή. Ωστόσο, η συζήτηση αναβλήθηκε από τους δύο εισηγητές, καθώς δεν είχαν σταλεί από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής διευκρινιστικά τεχνικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το ΣτΕ, τα οποία αφορούν τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), δεδομένου ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστηρίζουν ότι μπορούσαν να χορηγηθούν 16 άδειες, αλλά και λόγω των εκκρεμοτήτων του Mega με το ΕΣΡ. Τελικά η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 4 Μαΐου, δίνοντας χρόνο και «ανάσα» στο πολύπαθο κανάλι.

 

GOUTOS2