Μετρό: Αναμένοντας να κλείσουν οι μπάρες - Free Sunday
Μετρό: Αναμένοντας να κλείσουν οι μπάρες

Μετρό: Αναμένοντας να κλείσουν οι μπάρες

 

Συνεχίζεται η αναστάτωση και η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό λίγες ημέρες μετά την «υποτιθέμενη» πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Παρά τις αρχικές ανακοινώσεις ότι όλες οι μπάρες θα είχαν κλείσει μέχρι τις 15 Μαρτίου, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν συνέβη αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργούσαν ούτε τα μηχανήματα. Την ίδια ώρα άγνωστοι συνεχίζουν τους βανδαλισμούς σε ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτός λειτουργίας παραμένουν συρμοί του μετρό.

Ακινητοποιημένοι οι συρμοί

Συγκεκριμένα, στα αμαξοστάσια του Ελαιώνα και των Σεπολίων βρίσκονται ακινητοποιημένοι 22 από τους 67 συρμούς του μετρό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα ανταλλακτικά, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη ομαλή λειτουργία των δρομολογίων. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ «τροχοί συρμών οι οποίοι είναι κυριολεκτικά λιωμένοι, χαλασμένα φρένα και πυροσβεστήρες που έχουν λήξει εδώ και πέντε χρόνια είναι μερικά από αυτά που προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ». Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σε συνάντηση που πραγματοποίησε με το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ), δήλωσε ότι αγνοούσε τις παραπάνω ελλείψεις. Ο κ. Σπίρτζης φέρεται να απόρησε, καθώς η εταιρεία, όπως είπε, έχει πάρει όλο τον προϋπολογισμό.
Όπως εξήγησαν οι εργαζόμενοι του ΣΕΛΜΑ, «η ανεπάρκεια του εξοπλισμού είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των γραμμών 2 και 3 του μετρό. Ειδικότερα, δεν υπάρχουν επίσωτρα (ελαστικά) και σώτρα (ζάντες) σε 22 συρμούς, με αποτέλεσμα οι τεχνικοί να αναγκάζονται να τα αποσύρουν για λόγους ασφαλείας. Ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τα φρένα, αφού, όπως αναφέρουν, τα τακάκια έχουν φθαρεί ή ακόμη και καταστραφεί», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Γιατί δεν έχουν κλείσει όλες οι μπάρες

Εν τω μεταξύ, αν και επισήμως οι μπάρες έχουν κλείσει, σε κάθε σταθμό κάποιες παραμένουν ανοιχτές για τη διέλευση όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση (άνεργοι, ΑμεΑ), αφού δεν τους έχουν αποσταλεί οι σχετικές κάρτες. Ακόμα όμως κι εκείνοι που τις έχουν λάβει δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, καθώς δεν έχει αρχίσει η διαδικασία φόρτωσής τους. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα που πρέπει να ακολουθήσουν μετά την έκδοση και την ενεργοποίησή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε ο ΟΑΣΑ για την απόκτηση του δικαιώματος του δωρεάν κομίστρου, οι κάτοχοι των καρτών θα χρειαστούν τους κωδικούς του TaxisNet για την είσοδό τους στο σύστημα, την προσωποποιημένη ATH.ENA κάρτα και τον οκταψήφιο κωδικό Pin της ATH.ENA κάρτα. Σε κάθε περίπτωση, τις ανοιχτές μπάρες «εκμεταλλεύονται» και όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα η εισιτηριοδιαφυγή να παραμένει ανοιχτή πληγή για τις αστικές συγκοινωνίες. Εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ με τους οποίους επικοινώνησε η FS εκτίμησαν ότι πριν από το Πάσχα δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν έγινε τόσο γρήγορα και «όφειλε να γίνει πριν αναλάβουμε εμείς την κυβέρνηση. Βρήκαμε έναν διαγωνισμό που ήταν ολοκληρωμένος και έχει καθυστερήσει τουλάχιστον τρία χρόνια για να εφαρμοστεί και να τρέξει. Και στη συνέχεια συναντήσαμε πλήθος εμποδίων, και γιατί έχει σχεδιαστεί ελλιπώς κατά τη γνώμη μου, αλλά και γιατί υπήρχαν πολλές αντιδράσεις στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΕΛΜΑ με αφορμή το πιλοτικό κλείσιμο πυλών στον σταθμό του Συντάγματος αναφέρεται ότι «η αιτία της αλλοπρόσαλλης προσαρμογής έγκειται στην αδιέξοδη προσπάθεια εφαρμογής κανόνων και πρακτικών που συναντώνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι σε δημόσια αγαθά, όπως οι αστικές συγκοινωνίες». Το σωματείο κάνει λόγο για «περιορισμό επιβατών με το κλείσιμο έστω και για μικρό χρονικό διάστημα και έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την ελευθερία μετακίνησης που απολαμβάνει ο καθένας μας, νομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη, σε δημόσιους χώρους».
«Η έκδοση και ο έλεγχος κομίστρου είναι διαδικασίες ισχύουσες σε όλα τα σιδηροδρομικά δίκτυα του κόσμου, που αφορούν όμως αποκλειστικά στη χρήση των μέσων και καθόλου στον περιορισμό ή στον εγκλωβισμό των επιβατών για οποιαδήποτε αιτία. Η διοίκηση προσπαθεί να δώσει λύση μέσω δημοκρατικοφανών διαδικασιών τη στιγμή που οι εργαζόμενοι σταθμάρχες, εκδότες και ελεγκτές καλούνται να εφαρμόσουν πρωτόγνωρες διαδικασίες στα όρια της νομιμότητας, έξω από κάθε εμπειρική και εκπαιδευτική γνώση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Φθορές σε λεωφορεία και ακυρωτικά μηχανήματα

Στο στόχαστρο αγνώστων μπήκαν ακόμη μια φορά ακυρωτικά μηχανήματα. Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου κουκουλοφόροι εισέβαλαν στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό και έσπασαν τις οθόνες ακυρωτικών μηχανημάτων και τέσσερις γυάλινες θύρες.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα σοβαρές υλικές ζημιές σε ακυρωτικά μηχανήματα και εκδοτήρια εισιτηρίων προκάλεσαν άγνωστοι στον ΗΣΑΠ Πετραλώνων, οι οποίοι έσπασαν τα μηχανήματα κρατώντας σφυριά και βαριοπούλες. Τέσσερα ακυρωτικά μηχανήματα και δύο αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων είχαν σπάσει πάλι τον Φεβρουάριο άγνωστοι στο σταθμό «Πευκάκια».
Από την οργή των κουκουλοφόρων δεν γλίτωσαν ούτε οχήματα της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Συγκεκριμένα, σοβαρές καταστροφές υπέστησαν τα τρία λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου Νέας Ιωνίας, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο ομάδα νεαρών μπήκε στο γκαράζ του δήμου και βανδάλισε τα οχήματα. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας έκανε λόγο για καταστροφές «απίστευτης αγριότητας», ενώ ανεστάλησαν και τα δρομολόγια μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.