Το ελληνικό νησί της απελπισίας, στους New York Times - Free Sunday
Το ελληνικό νησί της απελπισίας, στους New York Times

Το ελληνικό νησί της απελπισίας, στους New York Times

«Νησί της απελπισίας» χαρακτηρίζεται η Λέσβος και ειδικότερα το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης, οι New York Times σε ρεπορταζ με τίτλο: Το ελληνικό νησί της απελπισίας (“Greece’s Island of Despair”)

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η δημοσιογράφος Iliana Magra που πήρε άδεια εισόδου στον χώρο, επισημαίνει ότι στο χώρο αυτό που κατασκευάστηκε για 2.500 ανθρώπους υποχρεώνονται να ζουν περισσότεροι από 5.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

«Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, απρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν, ανήμποροι να προχωρήσουν μπροστά, προς την ευκαιρία την οποία ήλπιζαν να βρουν στην Ευρώπη», αναφέρεται στο άρθρο, στο οποίο σημειώνεται ότι «η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα. Οι τουαλέτες είναι γεμάτες με περιττώματα. Το άσχημο φαγητό συχνά τελειώνει. Οι ουρές - για τα πάντα - είναι ατελείωτες. Συνεχώς ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή».

«Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι χώρος για να βάζεις ανθρώπους. Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» δηλώνει στην εφημεριδα ο 27χρονος Αμίρ Αλί από το Αφγανιστάν ενώ ο 26χρονος Σαμίρ από τη Συρία «αν και έχει δει τον πόλεμο περιγράφει το κέντρο υποδοχής ως "ένα πολύ επικίνδυνο μέρος"».