Ο "Ανθρωποφάγος" θυμίζει όλο και περισσότερο Ίμια - Free Sunday
Ο "Ανθρωποφάγος" θυμίζει όλο και περισσότερο Ίμια

Ο "Ανθρωποφάγος" θυμίζει όλο και περισσότερο Ίμια

Σε απαγόρευση της προσέγγισης στις βραχονησίδες Ανθρωποφάς και Μικρός Ανθρωποφάς, προχώρησε χθες το Λιμενικό, όπως προκύπτει από δήλωση που έκανε στον ΣΚΑΪ, ο δημοσιογράφος του ιστότοπου samostimes.gr Μιχάλης Σβαρνιάς, ο οποίος χθες Δευτέρα το μεσημέρι επιχείρησε με ιδιωτικό σκάφος να προσεγγίσει τις δυο βραχονησίδες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι σημαίες παραμένουν στον ιστό τους ή έχουν κατέβει.

«Σε απόσταση 500 μέτρων από τις βραχινησίδες μας αντελήφθησαν δύο σκάφη του λιμενικού, μας προσέγγισαν, μας ζήτησαν να κατεβάσουμε ταχύτητα για να συνεννοηθούμε, και μας ρώτησαν ποιοι είμαστε. Είπαμε ότι κατευθυνόμαστε στις βραχονησίδες για βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση, αλλά όχι για να κατέβουμε σε αυτές. Μας ζήτησαν ευγενικά να αποχωρήσουμε από την περιοχή και ότι αυτό δεν επιτρέπεται».

Ο κ. Σβαρνιάς ανέφερε ότι στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς είδε τη σημαία στον ιστό της, ωστόσο στον Μικρό Ανθρωποφά η σημαία βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της βραχονησίδας και δεν μπορούσε να τη δει, επικαλέστηκε ωστόσο μαρτυρίες κατοίκων, που αναφέρουν ότι η σημαία δεν υπάρχει πια στον ιστό.

Μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, ο Χαράλαμπος Τσαγαλάς, ένας από τους τρεις νεαρούς που ανάρτησαν τις ελληνικές σημαίες σε πέντε βραχονησίδες κοντά στους Φούρνους,  έκανε λόγο για αυθόρμητη απόφηαση:

“Ήταν ξαφνική απόφαση την ώρα που πίναμε καφέ, ανεβάσαμε τις σημαίες και ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του Μπαλταδώρου. Το μήνυμα μας προς τους Τούρκους: ειρήνη σε αυτούς” είπε ο κ.Τσαγαλάς ο οποίος διευκρίνισε ότι “δεν έγινε για να προκαλέσουμε τους Τούρκους, άσχετα με το τι έχουν κάνει αυτοί”.

Ο Χ. Τσαγαλάς παράλληλα διαχωρίζει την ενέργειά τους από πολιτικά κόμματα και σκοπιμότητες λέγοντας “δεν έχουμε πολιτικά κίνητρα, ούτε Χρυσαυγίτες είμαστε, ούτε κόμματα”.

Σε ό,τι αφορά σε όσα ακούστηκαν πως η ενέργειά τους αυτή μπορεί να βλάψει ακόμη και τους Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται για 48 μέρες όμηροι στα χέρια των Τούρκων στην Αδριανούπολη ο νεαρός λέει ότι οι τρεις τους δηλώνουν πρόθυμοι ακόμη και να πάνε στη θέση τους.