Χάος στον χώρο της παιδείας - Free Sunday
Χάος στον χώρο της παιδείας

Χάος στον χώρο της παιδείας

Σε ηχηρή παρέμβαση για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της εκπαίδευσης προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μία εβδομάδα έντονης αναταραχής στον χώρο της παιδείας, με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να κλείνει συμβολικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους διακινητές και χρήστες ναρκωτικών ουσιών πέριξ του ιδρύματος, μαθητές και φοιτητές να εισβάλουν στο γραφείο του υπουργού Παιδείας και μέλη του Ρουβίκωνα να περνούν ξανά την πόρτα της Φιλοσοφικής Σχολής, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι στόχος του είναι η πάταξη της «πρωτοφανούς», όπως χαρακτηριστικά είπε, ανομίας που επικρατεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η κατάργηση του νόμου για το άσυλο και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με παράλληλη στήριξη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Μητσοτάκης: «Κατάργηση του ασύλου με τη σημερινή του μορφή»

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας αποτελεί για μένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει παντού στη χώρα μας ελευθερία έκφρασης και ο μόνος χώρος που να απαγορεύεται να εκφράσει κανείς τις απόψεις του να είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ. Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης. Γι’ αυτό και το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί. Ως εδώ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι εγγυάται προσωπικά πως στο «δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτή τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο –εντός εισαγωγικών– ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα».
Αναφερόμενος στην ίδρυση γραφείων του Ρουβίκωνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «η καθημερινότητα στις σχολές μάς απειλεί και μας προσβάλλει όλους: Στην ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο και σε πολλά ακόμη πανεπιστήμια, χώροι που έχουν καταληφθεί έχουν γίνει επίσημα γιάφκες κουκουλοφόρων. Οι “Ρουβίκωνες” έφτασαν στο σημείο να καταλαμβάνουν, και να έχουν μάλιστα το θράσος και να το ανακοινώνουν, γραφεία μέσα στη Φιλοσοφική. Και κάθε τόσο οι καθηγητές και οι φοιτητές υφίστανται επιθέσεις από τραμπούκους ή εμποδίζονται στο έργο τους από κάθε είδους παρανόμους».

Αλλαγή του άρθρου 16

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «όταν μιλάμε για ανώτατη παιδεία, μιλάμε για δημόσια ανώτατη παιδεία» και επανέλαβε ότι η ΝΔ «θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Έτσι ώστε να μπορούν επιτέλους να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας». «Ωστόσο», πρόσθεσε, «το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχτεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί». Επιπλέον, χαρακτήρισε «απαραίτητη» την επαναφορά της βάσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως «ελάχιστη ανταπόδοση στην πολιτεία που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση».
«Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την ίδια στιγμή προτείνει ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει φοιτητές για τα ιδιωτικά που θέλει να ιδρύσει» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ.

Εισβολή στο γραφείο του υπουργού

Η περασμένη εβδομάδα, πάντως, άρχισε με την εισβολή μαθητών και φοιτητών στο γραφείο του υπουργού Παιδείας. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο με αφορμή τις αλλαγές στη νέα δομή του λυκείου, στο σύστημα εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά και στο θέμα των συγχωνεύσεων τμημάτων.
Οι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στο προαύλιο και να φτάσουν στη συνέχεια έξω από το γραφείο του υπουργού, με τον κ. Γαβρόγλου να τους δέχεται, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατό, καθώς ακόμη και μέσα στο γραφείο μαθητές και φοιτητές ζητούσαν από τον υπουργό να αποχωρήσει. Ο τελευταίος επιχείρησε να τους εξηγήσει τις αλλαγές, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα. Λίγη ώρα μετά μαθητές και φοιτητές αποχώρησαν.
Σχολιάζοντας την εισβολή στο γραφείο του, ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Νews 24/7, υποστήριξε ότι το υπουργείο είναι ένα κτίριο με προβλήματα φύλαξης και δεν έχει προδιαγραφές ασφαλείας. « Ήρθαν κάτω από 40 άτομα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με έντονο τρόπο, πολλά πράγματα τα αγνοούσαν, εκείνο που μας προβληματίζει είναι από πού αντλούν τη νομιμότητά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμβολικό λουκέτο

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των ΑΕΙ προτείνει ο πρώην πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης σε ανοιχτή επιστολή του για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Όπως σημειώνει, «οι πρυτανικές αρχές και οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων έχουν αφεθεί στην τύχη τους και δεν μπορούν να λάβουν κανένα άλλο αποτελεσματικό μέτρο από το να αποφασίσουν γενική προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημίων, μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από την υπεύθυνη πολιτεία και να εφαρμοστούν μέτρα από τους αρμοδίους που θα άρουν την απαράδεκτη, μειωτική και εξευτελιστική για τα πανεπιστήμια κατάσταση».
Εν τω μεταξύ, σε συμβολική αναστολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας του προχώρησε την περασμένη Τετάρτη το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Όπως ανέφερε ανακοίνωση της συγκλήτου, αφού επανεξετάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στους γύρω χώρους εξαιτίας της παρουσίας εμπόρων, διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών, διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες «δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και εργαζομένων στο ίδρυμα και, παράλληλα, προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία, κυρίως στους φοιτητές, με αποτέλεσμα αυτοί να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα». Η σύγκλητος κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να ενεργοποιηθούν για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση των διακινητών και των χρηστών.
Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο Αθηνών κάλεσε κι εκείνο με τη σειρά του τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης.
Νωρίτερα, μέλη του Πανεπιστημίου είχαν προχωρήσει στον συμβολικό σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή, προκειμένου να αποτρέψουν μέλη του Ρουβίκωνα να εισέλθουν στο κτίριο. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες ημέρες μέλη της ομάδας έχουν καταλάβει την αίθουσα 516.
Ο υπουργός Παιδείας, πάντως, χαρακτήρισε τα μέλη του Ρουβίκωνα ως «μαθητή που πιάνεται να αντιγράφει», ενώ όσους υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η επέμβαση της αστυνομίας στη Φιλοσοφική τούς χαρακτήρισε ως «τον πατέρα που λέει στο παιδί “θα φωνάξω τον μπαμπούλα”».