Καθυστερήσεις και επιθέσεις στα μέσα μεταφοράς - Free Sunday
Καθυστερήσεις και επιθέσεις στα μέσα μεταφοράς

Καθυστερήσεις και επιθέσεις στα μέσα μεταφοράς

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους επιβάτες των μέσων μεταφοράς. Μετά τη διακοπή κυκλοφορίας του τραμ από Κασομούλη μέχρι Σύνταγμα, προκειμένου να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του Ιλισού, από την περασμένη Πέμπτη διακόπηκε η απευθείας σύνδεση των δρομολογίων του μετρό Αγία Μαρίνα - Αεροδρόμιο. Παράλληλα, έντονη ανησυχία προκαλούν οι πρόσφατες επιθέσεις από αγνώστους σε λεωφορεία.

«Κόπηκε» στα δύο η γραμμή

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια της γραμμής Αγία Μαρίνα - Αεροδρόμιο οδήγησαν τη διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών να προχωρήσει σε αλλαγές στην μπλε γραμμή. Έτσι, από την 1η Νοεμβρίου οι επιβάτες με προορισμό το Αεροδρόμιο θα πρέπει να κατεβαίνουν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και να μετεπιβιβάζονται σε συρμό που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, «οι συρμοί του μετρό με κατεύθυνση το Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα ξεκινούν (κάθε 00:25 και 00:55 της ώρας) αποκλειστικά και μόνον από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.
»Ομοίως, οι συρμοί που θα εκκινούν από το Αεροδρόμιο (κάθε 00:00 και 00:30 της ώρας) θα τερματίζουν τη διαδρομή τους στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Ως εκ τούτου οι επιβάτες με κατεύθυνση το Αεροδρόμιο θα πρέπει να κατευθύνονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, όπου και θα μετεπιβιβάζονται στους αεροδρομιακούς συρμούς μετρό.
»Παράλληλα, οι επιβάτες του μετρό που προέρχονται από το Αεροδρόμιο ή από κάποιον ενδιάμεσο σταθμό της γραμμής του προαστιακού θα μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας σε άλλον συρμό του μετρό για τη μετάβασή τους στο υπόλοιπο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ».
Το σκεπτικό της ΣΤΑΣΥ είναι να βρίσκονται περισσότεροι συρμοί στο τμήμα Αγία Μαρίνα - Δουκίσσης Πλακεντίας, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των επιβατών στις αποβάθρες.

Ατελείωτες ουρές για ένα εισιτήριο

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ταλαιπωρία στα εκδοτήρια του μετρό για ένα εισιτήριο. Η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα είκοσι λεπτά, κυρίως σε ώρες αιχμής. Εντύπωση προκαλεί, πάντως, η απάντηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος έριξε το φταίξιμο στους πολίτες για τις ουρές στα εκδοτήρια.
«Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί μόνο στους ανθρώπους που δεν έχουν μια ψηφιακή παιδεία, μια οικειότητα με τις νέες τεχνολογίες σε σχέση με τον τρόπο που εκδίδουμε μια κάρτα, και παρατηρείται το φαινόμενο, που ξέρετε κι εσείς, και λόγω της έλλειψης μηχανημάτων τον προηγούμενο καιρό, και λόγω της μη εξοικείωσης, να μη βγάζουν προσωποποιημένες κάρτες για το μισό εισιτήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σπίρτζης παρότρυνε τους πολίτες να βγάλουν προσωποποιημένη κάρτα, ενώ προανήγγειλε ορθολογικότερη κατανομή των μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων στους σταθμούς που έχουν μεγάλη κίνηση επιβατών. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 960.000 προσωποποιημένες και 420.000 ανώνυμες κάρτες, ενώ ανακοίνωσε ότι αναμένονται και νέα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, τα οποία θα τοποθετηθούν τόσο σε σταθμούς του μετρό όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση όσο και σε στάσεις λεωφορείων που βρίσκονται μακριά από σταθμούς του μετρό.

Ανησυχία για τις επιθέσεις σε λεωφορεία

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλούν οι επιθέσεις σε λεωφορεία, καθώς σε διάστημα δύο εβδομάδων έχουν σημειωθεί 14 περιστατικά.
Το πιο πρόσφατο συμβάν αφορά τη λεωφορειακή γραμμή 136 «Νέα Σμύρνη - Μετρό Συγγρού-Φιξ». Σύμφωνα με την αστυνομία, την περασμένη Τρίτη, λίγο μετά τις 20:00, άγνωστοι δράστες πέταξαν πιθανόν πέτρα σε λεωφορείο που κινούνταν στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Παντείου Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα τζάμι. Η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές, με τους προσαχθέντες να αφήνονται στη συνέχεια ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον τους.
Το ίδιο βράδυ άγνωστοι πέταξαν αντικείμενο σε συρμό του ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο μάτι μια γυναίκα, η οποία διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
Νωρίτερα, τρεις ανήλικοι Ρομά ηλικίας 15 ετών είχαν συλληφθεί στους Αγίους Αναργύρους Αττικής από αστυνομικούς του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων - Καματερού, για διακεκριμένη φθορά και διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Ειδικότερα, το απόγευμα της Τρίτης οι δράστες προκάλεσαν με ρίψη πετρών τη θραύση υαλοπίνακα λεωφορείου του ΟΣΥ που εκτελούσε δρομολόγιο στην περιοχή. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, αλλά εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και συνελήφθησαν. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σύσκεψη στον ΟΑΣΑ

Μετά από πρόσκληση του ΟΑΣΑ, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία του οργανισμού ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση των περιστατικών στις λεωφορειακές γραμμές 701 και 704, που διέρχονται το Καματερό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ, καθώς και αντιπροσωπεία από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, τον Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ο Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού να υλοποιήσει ενέργειες για τη βελτίωση του φωτισμού στο σημείο όπου εκδηλώνονται οι επιθέσεις με πέτρες στα λεωφορεία, καθώς και ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής.
«Ο ΟΑΣΑ έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια των επιβατών και εργαζομένων των συγκοινωνιακών φορέων και παράλληλα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού κατά τις μετακινήσεις του» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ιωάννης Σκουμπούρης με το πέρας της συνάντησης.