Κατρούγκαλος: Ειλημμένη απόφαση η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο - Free Sunday
Κατρούγκαλος: Ειλημμένη απόφαση η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Κατρούγκαλος: Ειλημμένη απόφαση η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Στο ζήτημα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι ειλημμένη απόφαση και θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «88,6».
Έσπευσε δε, να προσθέσει ότι απαιτείται «ειδικός νόμος και όχι απλώς προεδρικό διάταγμα».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι «το επόμενο διάστημα, θα συναντηθούν τα υπηρεσιακά κλιμάκια των δύο χωρών για να συζητήσουν την ενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί και δεν εφαρμόζονται στο Αιγαίο». 

«Οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο είναι το αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη είναι το επόμενο βήμα» συμπλήρωσε.

Ειδική αναφορά έκανε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας ότι «οι υποχρεώσεις είναι όλες στην άλλη πλευρά (σ.σ. Σκόπια)». «Αλλάζουν έγγραφα, πινακίδες, διαβατήρια. Βρίσκονται μπροστά σε ένα τιτάνιο έργο, τεράστιο και γραφειοκρατικό».

Ερωτηθείς για την τις ανάγκες της ΕΥΠ για προσλήψεις ατόμων με γνώση της «μακεδονικής (νοτιοσλαβικής) γλώσσας», διευκρίνισε ότι «η Συμφωνία προβλέπει τη χρήση αυτού του όρου και αυτός θα χρησιμοποιείται».

Τέλος, όσον αφορά την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε με νόημα πως «δεν θέλω να πιστέψω ότι (σ.σ. στη Νέα Δημοκρατία) έχουν κάνει κρυφές συμφωνίες για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας». «Αλλά με τη στάση τους μας οδηγούν σε αυτή τη σκέψη» κατέληξε.