Η γρίπη αποκαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος υγείας - Free Sunday
Η γρίπη αποκαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος υγείας

Η γρίπη αποκαλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος υγείας

Σε έξαρση παραμένει η εποχική γρίπη, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 56 άτομα και έχει στείλει δεκάδες άλλα για νοσηλεία, ακόμα και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η επιδημία, ωστόσο, εκτός από θύματα, έχει προκαλέσει και πολιτικές τριβές, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιχειρεί να υποστηρίξει τη στάση που εξαρχής έχει τηρήσει για το θέμα –ενίοτε με άκομψο τρόπο– και διάφορους φορείς να την κατηγορούν για λάθη και συστημικές ελλείψεις στη δημόσια υγεία.

Αυξάνονται οι νεκροί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 είναι πλέον 56, εκ των οποίων τα 39 είναι άνδρες και τα 17 γυναίκες, ενώ οι 49 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι 7 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Την εβδομάδα από 4 έως 10 Φεβρουαρίου 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπτώσεις της γρίπης, ενώ τα νέα κρούσματα σε ΜΕΘ που δηλώθηκαν την ίδια περίοδο είναι 40. Συνολικά έχουν καταγραφεί 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Όσον αφορά τα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 123 άνδρες και 96 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη. Όπως σημειώνει το Κέντρο, από τα 219 άτομα με νοσηλεία σε ΜΕΘ μόνο τα 29 ήταν εμβολιασμένα, ενώ τα 166 ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Στον κατάλογο των θυμάτων της γρίπης περιλαμβάνονται και 13 παιδιά, εκ των οποίων δύο είχαν μοιραία κατάληξη. Όπως είχαν αναφέρει οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, στον Η1Ν1 υπέκυψαν ένα 6χρονο υγιές παιδί από την Κρήτη και ένα βρέφος με πολύ σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Ξανθός: Είμαστε στην κορύφωση

Μπροστά στα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε κορύφωση επιδημικής έξαρσης, οπότε ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων». Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός. Είμαστε σε φάση ενεργού δραστηριότητας μιας σοβαρής ενδημικής έξαρσης από ένα ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος και άρα αναμένουμε βαρύτερα κρούσματα».
Ένα από τα βασικά ζητήματα που επιτείνουν τα προβλήματα που προκαλεί η γρίπη είναι το γεγονός ότι πολύς κόσμος, ακόμα και άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες «ομάδες υψηλού κινδύνου», δεν έκανε εγκαίρως το αντιγριπικό εμβόλιο. Σύμφωνα με το «Έθνος», στα φαρμακεία, όπου σπεύδουν οι πολίτες αναζητώντας εμβόλια, παρατηρούνται λίστες αναμονής, καθώς οι αποθήκες των φαρμακείων παρουσιάζουν ελλείψεις σε αντιγριπικά εδώ και έναν μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φαρμακεία αναμένεται να εφοδιαστούν με περισσότερα από 50.000 εμβόλια έως το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο, όπως τονίζουν γιατροί και φαρμακοποιοί, ο εμβολιασμός αυτή την περίοδο θεωρείται εκτός εποχής.

«Φάουλ» Πολάκη

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, βρέθηκε στο στόχαστρο δριμείας κριτικής για τον τρόπο με τον οποίο φάνηκε να αντιμετωπίζει το ζήτημα της γρίπης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Kontra Channel, o κ. Πολάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το 2015-2016 είχαμε 123 νεκρούς, φέτος με επίσημα στοιχεία έχουμε 38 νεκρούς. Από τα 173 σοβαρά κρούσματα, το 15% μόνο ήταν εμβολιασμένοι και 165 έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ», συμπληρώνοντας ότι «από αυτούς, 38 άνθρωποι είναι νεκροί, κάποιοι από αυτούς άνθρωποι με ευπάθειες, με χρόνιες νόσους στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Υπήρξαν και κάποιοι που, δυστυχώς, χάθηκε η ζωή τους που δεν ήταν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, το οποίο, όμως, είναι φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο». Ο κ. Πολάκης είπε ότι «ζούμε μια έξαρση της επιδημικής γρίπης, η πλειοψηφία των στελεχών είναι Η1Ν1, που είναι πιο ισχυρό το στέλεχος», για να συμπληρώσει άκομψα ότι «δεν είναι καμιά καταστροφή, μην τρελαθούμε κιόλας», προσθέτοντας ότι φέτος έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια άνθρωποι. «Χρειάζεται ψυχραιμία. Είναι μια επιδημία και λυπούμαστε για κάθε ζωή που χάνεται» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Πολάκη, ο κ. Ξανθός πήρε σαφείς αποστάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στον δημόσιο λόγο ο καθένας μπορεί να πει και μια κουβέντα παραπάνω. Η ουσία του θέματος είναι ότι δεν έχουμε μια εξέλιξη της ενδημικής αυτής δραστηριότητας του ιού της γρίπης που να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και προφανώς δεν μπορεί να τεκμηριώνει πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλό επίπεδο… Χρειάζεται ψυχραιμία και μια ευαισθησία στο πώς διαχειριζόμαστε ακόμη και τα νούμερα, ακόμη και τους θανάτους, καθώς κάθε θάνατος είναι πλήγμα για την κοινωνία. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και θεωρώ ότι αυτό οφείλουμε να το διασφαλίζουμε όλοι με τον δημόσιο λόγο μας». Επίσης, το Ποτάμι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πολάκη, σημείωσε ότι «κανένας θάνατος δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης. Ωστόσο, ο κ. Πολάκης προκαλεί ξανά με τη συμπεριφορά του. “Δεν έγινε και καμιά καταστροφή” είπε για τους 39 επιβεβαιωμένους νεκρούς της γρίπης. Μια φράση που προσβάλλει τους ανθρώπους που πέθαναν, αλλά και τους συγγενείς και τους φίλους τους, που προφανώς βιώνουν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων ως καταστροφή. Ο θάνατος, όπως και η ζωή, απαιτούν αξιοπρέπεια».

ΙΣΑ: Κατάρρευση της πρωτοβάθμιας υγείας

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Υγείας για την έξαρση της γρίπης, τονίζοντας ότι «ο μεγάλος αριθμός θανάτων από γρίπη συσχετίζεται με την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» και καλώντας την ηγεσία του υπουργείου να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα. «Η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εξαιτίας των αποτυχημένων πειραματισμών του υπουργείου Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικά δυσμενή ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας» αναφέρει ο ΙΣΑ, προσθέτοντας ότι «μετά τη διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των παθολόγων, των γενικών ιατρών και των παιδιάτρων στις 31/07/2018, υπάρχουν νομοί της περιφέρειας που δεν έχουν συμβεβλημένους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας επέλεξε να αποδυναμώσει τα Κέντρα Υγείας κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης, απολύοντας εκατοντάδες έμπειρους και καταξιωμένους γιατρούς. Σήμερα 1.200 γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 11 εκατομμυρίων κατοίκων – αριθμός που είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας».