Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη συνομιλία Πολάκη - Στουρνάρα - Free Sunday
Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη συνομιλία Πολάκη - Στουρνάρα

Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη συνομιλία Πολάκη - Στουρνάρα

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών έγειρε η δημοσιοποίηση της ιδιωτικής συνομιλίας μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Γιάννη Στουρνάρα, με κεντρικό θέμα συζήτησης τα δύο καταναλωτικά δάνεια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από την Attica Bank.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, διέταξε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτει παράνομη καταγραφή και παράνομη δημοσιοποίηση της επίμαχης συνομιλίας.

Παράλληλα θα εξεταστεί αν η καταγραφή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συναίνεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν τη διαρροή της συνομιλίας στα μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης.

Μάλιστα, δικαστικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», άφησαν «ανοιχτό» το ενδεχόμενο άρσης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Πολάκη, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράνομης ηχογράφησης. 

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για «επιλεκτικά» και «παραποιημένα» αποσπάσματα της συνομιλίας, τα οποία διέρρευσαν στον ηλεκτρονικό Τύπο.

«Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση.

Αυστηρή ήταν η απάντηση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το οποίο διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, «ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής».

«Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Πολάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook, ξεκαθάρισε ότι ούτε ηχογράφησε τη συνομιλία, ούτε απείλησε τον κ. Στουρνάρα.

«Αφού δε μπόρεσε να με πλήξει με το δάνειο, φροντίζει να επιχειρήσει να με πλήξει με ανόητες διαρροές περί δήθεν ηχογράφησης και εκβιασμών. Για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω: Εγώ μιλάω καθαρά και ευθέως σε όλους. Δεν εκβιάζω. Ζητάω και διεκδικώ το δίκιο και το σωστό» έγραψε μεταξύ άλλων.