Η τελευταία ευκαιρία για το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου - Free Sunday
Η τελευταία ευκαιρία για το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

Η τελευταία ευκαιρία για το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

Γράφει ο Σπυρίδων Τσουκαλας – Κοτσιρης* 

Πολλά έχουν συμβεί και πολλά  έχουν λεχθεί για το θέμα του περίφημου Ναυάγιού της Ζακύνθου και της έκτασης των 15 χιλ. στρεμμάτων που το περικλείει.

Πέντε χρόνια μετά, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την αγοραπωλησία που έγινε στις 7 Μαΐου του 2014 και αφορά έκταση 15 χιλ. στρεμμάτων γύρω από την παραλία του ναυαγίου της Ζακύνθου με τίμημα 9 εκατ. ευρώ. Πως μπόρεσε και έγινε αγοραπωλησία με ένα ενετικό διάταγμα το οποίο δεν μπόρεσε να μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς είναι άγνωστη η ενετική διάλεκτος που χρησιμοποιεί είναι απορίας άξιον. 

Υπενθυμίζεται ότι, μέσα σε μία νύχτα ανακοινώθηκε ότι τα 15 χιλ. στρέμματα τελικά ήταν ιδιόκτητα, χωρίς ο δήμος να εγείρει κανένα δικαίωμα διεκδίκησης μέρους της έκτασης. Ωστόσο το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι εφόσον δεν ανήκει καμία έκταση από τα 15 χιλ. στρέμματα στο Δήμο γιατί τότε μέσα στην έκταση έχουν πραγματοποιηθεί από την πλευρά του Δήμου μεγάλα έργα όπως κατασκευή δρόμων, αντιπλημμυρικά έργα, και σύμφωνα με τα αρχεία του δήμου Ελατίων έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για έργα.

Από την πλευρά του ο πωλητής απευθύνει κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους να εγείρουν τις διεκδικήσεις τους.

Η εκκλησία κατάφερε να αποδείξει ότι περίπου 5000 στρέμματα της ανήκουν γιατί είχε τα συμβόλαια. Πλέον όλοι γνωρίζουν και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τουλάχιστον 4.376 στρέμματα της πωληθείσας εκτάσεως, εκτεινόμενης από το ρέμα Στομίου έως το όρος Αλογόραχη, αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν περιουσία του Μοναστηριού και των κατοίκων της περιοχής.

Οι κάτοικοι της περιοχής (200 οικογενειες) τρέχουν στα δικαστήρια για να αποδείξουν έχουν κυριότητα σε περίπου χίλια στρέμματα.

Ο Δήμος Ελατίων στηρίζει την αγοραπωλησία και υποστηρίζει ότι δεν ανήκει στο δήμο ούτε σπιθαμή από τα παρθένα δάση τα ρέματα τους δημόσιους δρόμουκαι τον αιγιαλό.

Μετά την αγοραπωλησία τα παρθένα δάση κάηκαν και τα τελευταία 30 χρόνια καίγεται όλη η περιοχή και δεν κηρύσσεται αναδασωτέα ενώ το ναυάγιο έχει βραβευτεί ως η πιο διάσημη παραλία του κόσμου και οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση διακοπής της πρόσβασης των τουριστών θα είναι δυσβάσταχτες για όλους μας.

Η σημασία του Ναυαγίου για το νησί μας είναι συμβολική και όχι μόνον. Ότι συμβολίζει η Ακρόπολη για την Αθήνα ή το Κολοσσιαίο για την Ρώμη συμβολίζει και για εμάς το Ναυάγιο. Είναι μέρος πια της Ιστορίας μας, στοιχείο της Ταυτότητας του νησιού και και η οποιαδήποτε αγοραπωλησία δεν μπορεί παρά να αποτελεί πλήγμα για όλους μας.

Είμαστε υπέρ των νέων επενδύσεων που θα οδηγούν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη για όλους αλλά με σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και του Περιβαλλοντικού πλούτου του νησιού μας που ανήκει σε όλους.

Τι προτείνουμε: Το νησί μας έχοντας ήδη βιώσει το επιτυχημένο παράδειγμα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου θα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο βιώσιμο και διαφανές Οδικό Χάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής στον οποίο θα συμμετέχουν Δημοτικοί και άλλοι φορείς της περιοχής και θα αξιοποιήσει τον φυσικό μας πλούτο τόσο για το καλό της περιοχής αλλά και ευρύτερα του νησιού.

Η ταλαιπωρημένη από δικαστικές και άλλες διεκδικήσεις περιοχή που εντέλει ανήκει σε όλους μας μπορεί να προάγει την ιστορία του νησιού αλλά και να αποτελέσει αφετηρία περαιτέρω βιώσιμης ανάπτυξης.

Η συγκρότηση ενός τέτοιου φορέα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την διάσωση της περιοχής.

Η αποστολή του θα είναι η προστασία και η υπεράσπιση της από οποιεσδήποτε «παρεμβάσεις» και διεκδικήσεις οι οποίες στα χρόνια που έρχονται αναμένεται να ενταθούν.

Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες, οι τοπική φορείς, η αυτοδιοίκηση, η εκτελεστική εξουσία, η Εκκλησία αλλά και η Δικαιοσύνη θα τεθούν ενώπιον της Ιστορίας  του νησιού μας.

*Σπυρίδων Τσουκαλάς Κοτσίρης, Ελεύθερος Επαγγελματίας στον τομέα του Τουρισμού, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο», Γιώργος Αρμένης