Δημόσιο τασάκι οι παραλίες μας - Free Sunday
Δημόσιο τασάκι οι παραλίες μας

Δημόσιο τασάκι οι παραλίες μας

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, στην πατρίδα των αμετανόητων καπνιστών καταναλώνονται ετησίως 21,7 δισεκατομμύρια τσιγάρα, στα οποία αντιστοιχούν 3.500 τόνοι φίλτρων. «Το αποτσίγαρο είναι ένας επικίνδυνος ρυπαντής, καθώς το βασικό του τμήμα, το φίλτρο, περιέχει υπολείμματα καρκινογόνων ουσιών, όπως η πίσσα και η νικοτίνη, που μπορούν να προκαλέσουν απευθείας δηλητηρίαση σε μικρά παιδιά, εφόσον τα πιτσιρίκια τα βρουν στην αμμουδιά και τα βάλουν στο στόμα τους. 

Επίσης, τα αποτσίγαρα μολύνουν τις παραλίες και τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς και τα θαλάσσια ζώα, ενώ προκαλούν καταστροφικές πυρκαγιές και ευθύνονται για την έκλυση τοξικών διοξινών, οι οποίες δηλητηριάζουν την τροφική αλυσίδα» προειδοποιεί ο κ. Φιλόπουλος. Στις γόπες που δεν έχουν σβήσει και πετιούνται ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο οφείλονται 1.431 πυρκαγιές ετησίως, που κατακαίνε περιοχές της επικράτειας. Επίσης, τα μισοσβησμένα αποτσίγαρα μαζί με τα κομμάτια γυαλιού που καταλήγουν στα σκουπίδια λειτουργούν σαν «αναπτήρες» στις χωματερές, με συνέπεια να ευθύνονται για τις μόνιμες φωτιές που σιγοκαίνε εκεί και από τις οποίες εκλύονται γιγάντιες ποσότητες διοξινών. «Οι διοξίνες εισπνέονται από τα ζώα της κτηνοτροφίας και καταλήγουν στο ανθρώπινο στομάχι» τονίζει ο κ. Φιλόπουλος.

Η πρόταση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας είναι να δημιουργηθούν υπαίθριοι συλλεκτήρες για τις γόπες, ώστε να δίνονται τα φίλτρα για ανακύκλωση και η οξική κυτταρίνη (το βασικό συστατικό τους) να επαναχρησιμοποιείται σε σκελετούς γυαλιών, παγκάκια ή φιλμ. Επίσης, να τοποθετηθούν από τους δήμους πινακίδες που να αποτρέπουν το πέταγμα των αποτσίγαρων στις παραλίες, στις παιδικές χαρές και στα θερινά σινεμά και θέατρα.