Το ΑΠΘ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ το κράτος αδιαφορεί - Free Sunday
Το ΑΠΘ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ το κράτος αδιαφορεί

Το ΑΠΘ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ το κράτος αδιαφορεί

 Να βρεθεί άλλος καταλληλότερος χώρος από το Πανεπιστήμιο όπου το διακύβευμα δε θα είναι τόσο σημαντικό, ζήτησε χθες η σύγκλητος του ΑΠΘ αναφορικά με την "κατασκήνωση χωρίς συνορα", NO BORDER CAMP που διοργανώνεται απο αύριο και μέχρι τις 24 Ιουλίου μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, χωρίς να έχει ζητηθεί καμία άδεια, την οποία το ίδρυμα δεν θα έδινε αν είχε ζητηθεί.

Όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, η Σύγκλητος δεν έχει καμία ανταπόκριση απο την πολιτεία. 

"Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το ΑΠΘ θα πρέπει να γίνεται αποδέκτης οποιασδήποτε αυθαίρετης παραβατικής έως και παράνομης συμπεριφοράς χωρίς να υπάρχει κάποια αντίδραση εκ μέρους της Πολιτείας",  είπε ο κ.Μήτκας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ θα κάνουν ότι μπορούν για να διασφαλίσουν την προστασία των κτιρίων.

Όμως ο πρύτανης επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο διαθέτει ακόμη ακριβό εξοπλισμό στα εργαστήριά του στα κτίρια που είναι διάσπαρτα διευκρινίζοντας ότι  δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση, ούτε με τους λιγοστούς φύλακες που έχει να αποτρέψει παραβιάσεις κτιρίων και παραβατική συμπεριφορά ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για ένα πιθανό σενάριο παρουσίας στην πανεπιστημιούπολη παράλληλα με αυτές τις ομάδες και άλλων ομάδων με παραβατική συμπεριφορά από την πόλη.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το ΑΠΘ είχε χαρακτηρίσει προφανή τον κίνδυνο καταστροφών της δημόσιας περιουσίας του πανεπιστημίου, προειδοποιώντας για κινδύνους για την υγεία των φοιτητών, των εργαζομένων και  επισημαίνοντας προβλήματα υγιεινής και για τους ίδιους τους συμμετέχοντες και δηλώνει αδυναμία να διαχειριστεί την κατάσταση.

Τα μέτρα τα οποία αποφάσισε η Σύγκλητος είναι τα εξής:

  • Να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων επί καθημερινών πρακτικών θεμάτων, αποτελούμενη από τον Αναπλ. Πρύτανη Έρευνας κ. Συντονισμού καθηγ. κ. Θ. Λαόπουλο και τους Κοσμήτορες των Σχολών: Θεολογικής: καθηγ. κ. Μ. Κωνσταντίνου, Φιλοσοφικής: καθηγ. κ. Δ. Μαυροσκούφη, Νομικής: καθηγ. κ. Γ. Δέλλιο και Θετικών Επιστημών: καθηγ. κ. Χ. Χιντήρογλου.
  • Να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού κατά την κρίση των αρμοδίων της διοίκησης κάθε μονάδας (Κοσμητόρων, Προέδρων, Διευθυντών). Τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό στο ελάχιστο των εισόδων πρόσβασης στα κτίρια (τα οποία όμως θα παραμείνουν ανοικτά για τα μέλη του ΑΠΘ), και τον περιορισμό των ωρών εξυπηρέτησης του κοινού από τις υπηρεσίες του ΑΠΘ. Επίσης αποφασίσθηκε το κλείσιμο του ιστορικού κτιρίου της Παλαιάς Φιλοσοφικής, η αναστολή λειτουργίας για το κοινό του αναγνωστηρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, αλλά και όλων των άλλων βιβλιοθηκών του ΑΠΘ. 
  • Να πραγματοποιηθούν κανονικά οι τελετές ορκωμοσίας των νέων αποφοίτων, και να λειτουργούν κανονικά οι γραμματείες των Τμημάτων και όλες οι υπηρεσίες. Διευκρινίζεται ότι όλες οι υπηρεσίες θα λειτουργούν κανονικά, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται και θα αποχωρούν σύμφωνα με το ωράριο εργασίας τους, αλλά θα ανακοινωθούν από κάθε υπηρεσία συγκεκριμένες, μειωμένες, ώρες πρόσβασης-εξυπηρέτησης του κοινού. 
  • Να τεθεί σε επιφυλακή το προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας και το τεχνικό συνεργείο.
  • Να περιοριστεί, εάν χρειαστεί, η είσοδος των αυτοκινήτων στο χώρο της κεντρικής πανεπιστημιούπολης και να δοθεί χώρος για τη στάθμευση των οχημάτων των μελών του ΑΠΘ στο κτίριο παραπληγικών στην διασταύρωση των οδών Αγ. Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου,
  • Να διακοπεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου της Τρίτης 12/7, και να παραμείνει η Σύγκλητος σε ετοιμότητα συνεδρίασης εάν χρειαστεί.  

Από την πλευρά των διοργανωτών, σε "οδηγό δικαιωμάτων" που εξέδωσε το νομικό τμήμα του NO BORDER CAMP, αναφέρεται ότι "τέτοιες κινήσεις γίνονται συχνά στα Πανεπιστήμια εδώ και αρκετά χρόνια και παρ' όλο που δεν είνια ¨νομότυπες¨με τη στενή του όρου έννοια, είναι νομιμοποιημένες από την πολιτική κίνηση που τις στηρίζει και τη συμμετοχή του κόσμου", Στον ίδιο οδηγό, δίνονται συμβουλές για την αποφυγή σύλληψης και την διαχείριση της εάν συμβεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η "NO BORDER CAMP" ήταν από τις οργανώσεις που κινήθηκαν στην Ειδομένη σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες με αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα. Σε αυτό το κλίμα, είναι και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο πλαίσιο των οποίων θα γίνει και μηχανοκίνητη πορεία προς τις δομές φιλοξενίας αλλά και στον φράχτη στον Έβρο.

Όπως σχολίαζαν στελέχη κρατικών οργανισμών διαχείρισης των προσφυγικών ροών, ήταν από τις οργανώσεις με τις οποίες η συνεννόηση ήταν δύσκολη.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της ανακοίνωσης του ΑΠΘ

Το ΑΠΘ πληροφορήθηκε πρόσφατα από αναρτήσεις στο διαδίκτυο για επικείμενη διοργάνωση κατασκήνωσης άγνωστων 
ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με την ονομασία “No Border Camp”, στο διάστημα από 14-24 Ιουλίου 2016, στην πανεπιστημιούπολη του  ΑΠΘ.
Το ΑΠΘ δεν έχει δώσει άδεια για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών, εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί  την κατάσταση. Πέραν του προφανούς κινδύνου καταστροφών της δημόσιας περιουσίας του πανεπιστημίου, υπάρχει σαφής κίνδυνος για την υγεία 
των φοιτητών, των εργαζομένων, αλλά και των ιδίων των συμμετεχόντων από άποψη δημόσιας υγιεινής.
Για το λόγο αυτό, οι Πρυτανικές Αρχές και η Σύγκλητος του ΑΠΘ θα δώσουν Συνέντευξη Τύπου σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 και ώρα 12.00, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ (7ος όροφος, Κτίριο Διοίκησης).