Σκιές, ψίθυροι, καταγγελίες και σεξουαλικές κακοποιήσεις στο ΑΠΘ - Free Sunday
Σκιές, ψίθυροι, καταγγελίες και σεξουαλικές κακοποιήσεις στο ΑΠΘ

Σκιές, ψίθυροι, καταγγελίες και σεξουαλικές κακοποιήσεις στο ΑΠΘ

Δύο νέες καταγγελίες έγιναν χθες και προχθές στη Θεσσαλονίκη σε συνέχεια της καταγγελίας που είχε κάνει η κυρία Σοφία Μπεκατώρου για τον βιασμό της από παράγοντα της ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Αυτή τη φορά αφορούσαν καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς περίπτωση. Ο ισχυρός παράγοντας του διπόλου εξαναγκάζει τον αδύναμο σε σεξουαλική επαφή αξιοποιώντας τη θέση και τον ρόλο του, Στην περίπτωση της κυρίας Μπεκατώρου ήταν για να είναι απρόσκοπτη η προετοιμασία της, στην περίπτωση του ΑΠΘ για να είναι απρόσκοπτη η πορεία των σπουδών. Διότι όταν κάποιος έχει εξουσία, μπορεί εύκολα να βάζει προσκόμματα. Το ζήτημα είναι ποιες είναι δυνατότητες αντίδρασης και αυτοπροστασίας του συστήματος στο οποίο λειτουργούν αυτοί οι πόλοι.

Χθες ο εκδότης της Παράλλαξης, Γιώργος Τούλας, έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου επικοινώνησε μαζί του μετά από το σχετικό δημοσίευμα και τον διαβεβαίωσε ότι “θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να καθαρίσει αυτή η σκιά και να αποδοθεί δικαιοσύνη που ζητούν οι πρώην φοιτήτριες του ΑΠΘ”.

Η διαβεβαίωση του κ.Παπαϊωάννου αποκτά περισσότερη αξία διοτι η σκιά δεν αφορά σε περίοδο διοίκησης του, αλλά αισθανεται οτι αφορά στο ΑΠΘ.

Στη μία τουλάχιστον περίπτωση που αφορά στο ΑΠΘ, στα μέσα της δεκαετίας του 2010, είχε γίνει μία ανώνυμη καταγγελία και είχε διαταχθεί ΕΔΕ. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ΕΔΕ δεν έφερε πόρισμα το οποίο να καταδικαστικό για τον καταγγελλόμενο, ο οποίος όμως στη συνέχεια φέρεται επίσης να πήρε άδεια για να διδάξει σε ξένο πανεπιστήμιο και όταν επέστρεψε συνταξιοδοτήθηκε

Καλό θα ήταν το ΑΠΘ να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα. Χωρίς το όνομα του καταγγελλόμενου. Γιατί καλό είναι να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη. Κρίνοντας από την αντίδραση της Ιστοπλοϊκής Ομοσπονδίας, κάποιοι μπορεί να ανησυχούν οτι τα σώματα στα οποία ανήκει ο καταγγελλόμενος, δεν διακρίνονται για τον ενθουσιασμό τους να αναζητήσουν την αλήθεια. Ότι μπορεί την ΕΔΕ να διενήργησαν οι συνάδελφοι του στο δπλανό γραφείο.

Βεβαίως η δημοσιοποίηση χωρίς το όνομα του καταγγελλόμενου διατηρεί τη σκιά, όλοι οι αφυπηρετήσαντες στα μέσα της δεκαετίας του 2015, λογικά αισθάνονται να είναι σε ένα κάδρο ενόχων και να πρέπει στον δρόμο να κατανοούν γιατί τους κοιτούν όλοι περίεργα. Άρα η σκιά πρέπει να καθαρίσει γιατί απειλεί όχι μόνο αυτόν που αφορά αλλά αυτούς που δεν αφορά. Δεκάδες οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Για αυτό πρέπει η όλη διαδικασία του καθαρισμού των σκιών και να έχει όλα τα εχέγγυα της αμεροληψίας και να τελειώσει γρήγορα 

Το δεύτερο είναι η διαδικασία της καταγγελίας.

Γιατί το ζήτημα δεν είναι να χειροκροτούμε όσους βρίσκουν το θάρρος να καταγγέλλουν, αλλά να υπάρχει το πλαίσιο ασφαλείας για να μπορούν να γίνονται οι καταγγελίες.

Δηλαδή πως έγινε η συγκεκριμένη ανώνυμη καταγγελία; Ήταν εύκολη η υποβολή της ή είχε προβλήματα ο καταγγέλλων;

Εχει το ΑΠΘ μία σχετική ομάδα, η οποία ασχολείται κοινωνικά με παρόμοιες υποθέσεις; Διότι μόνο ένα πανεπιστήμιο μπορεί να έχει το επιστημονικό δυναμικό να λειτουργήσει μία τέτοια ομάδα.

Ενεργοποιήθηκε κάποια τέτοια ομάδα για να διερευνήσει τι ακριβώς είχε γίνει και την προστασία της καθημερινότητας του καταγγέλλοντος/ της καταγγέλουσας;

Κι αν σήμερα κάποιος θέλει να κάνει μία παρόμοια καταγγελία;

Ξέρει ένας φοιτητής ή μία φοιτήτρια του ΑΠΘ τι πρέπει να κάνει αν έχει σήμερα το ίδιο πρόβλημα;

Διότι στη δεύτερη καταγγελία που αφορά άλλη σχολή, η καταγγέλλουσα ισχυρίζεται οτι αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές της.

Μήπως πρέπει να μάθουμε πόσες παρόμοιες καταγγελίες έχουν ιστορικά διερευνηθεί από το ΑΠΘ;

Οι σκιές καθαρίζουν πιο δύσκολα από τις βρωμιές...