Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τους φυγάδες του πραξικοπήματος στην Τουρκία - Free Sunday
Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τους φυγάδες του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τους φυγάδες του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά τις πληροφορίες ότι Τούρκοι πραξικοπηματίες επιχειρούν να έλθουν στην Ελλάδα στα Δωδεκάνησα για να ζητήσουν άσυλο, όπως έκαναν οι 8 συνάδελφοι τους στην Αλεξανδρούπολη.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αποτρέψει την είσοδο και στο πλαίσιο αυτό, έχουν σταλεί οκτώ επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού τα οποία θα επιχειρούν ανά δυο από Κω, Λέρο και Ρόδο ενώ σε ετοιμότητα είναι δύο Super Puma, πολεμικά πλοία του Ναυτικού και επίλεκτοι Έλληνες κομάντος και βατραχάνθρωποι της επίλεκτης μονάδας Ο.Υ.Κ.

40

Χθες μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία και το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τουρκικές στρατιωτικές πηγές είχαν μεταδώσει ότι τουρκικά μαχητικά F-16 φέρονται να απογειώθηκαν για να ελέγξουν πληροφορίες ότι τουρκικά σκάφη που αγνοούνταν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου πέρασαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο ενώ νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι τουρκικά φουσκωτά σκάφη, βρέθηκαν κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Σύμης. 


AH_64__4_

Σε διαρκή ετοιμότητα και κινητοποίηση στο Ανατολικό Αιγαίο. βρίσκονται το υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  για το ενδεχόμενο να προσπαθήσουν να μετακινηθούν στα ακριτικά νησιά Τούρκοι που εμπλέκονται στο πραξικόπημα. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, εδώ και δύο ώρες διεξάγονται έλεγχοι σε ό,τι κινείται τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τονίζει δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, απλώς είναι σε εξέλιξη αυξημένοι έλεγχοι.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 10 από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί. Λίγη ώρα αργότερα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουρκικά αεροσκάφη προσπαθούν να σταματήσουν δύο πλοία που κατευθύνονται στα ελληνικά ύδατα. 

Διαψεύδει το Πεντάγωνο

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας ενώ τονίζουν πως δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσης τους». 

Η εφημερίδα «Χουριέτ», επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή.