Πέντε νέα κρούσματα στην Ελλάδα- στα 89 έφτασαν συνολικά - Free Sunday
Πέντε νέα κρούσματα στην Ελλάδα- στα 89 έφτασαν συνολικά

Πέντε νέα κρούσματα στην Ελλάδα- στα 89 έφτασαν συνολικά

Την ύπαρξη πέντε νέων κρουσμάτων κοροναϊου ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, το πρωί το υπουργείο Υγείας ανεβάζοντας σε 89 τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τα πέντε νέα κρούσματα, οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι επιβαρύνθηκε σημαντικά η κατάσταση της υγείας του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου και η κατάστασή του κρίνεται πλέον κρίσιμη.Σύμφωνα με τον απολογισμό των τελευταίων 13 ημερών που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, ο κοροναϊος έχει πλήξει 6 νομούς, εχει ενεργοποιήσει 5 νοσοκομεία, ενώ από του 89 ασθενείς, οι 27 νοσηλεύονται και οι 57 έχουν απομονωθεί κατ´ οίκον.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιβεβαιωμένων περιστατικών εκδηλώνει ήπια συμπτώματα είτε νοσηλεύονται είτε βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Ανάμεσα στα 84 περιστατικά, είναι και δύο ανήλικοι, ο 9χρονος γιος της «ασθενούς μηδέν» στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ένα παιδί.Η αυξημένη δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες έξι ημέρες, και η οποία είχε ως επίκεντρο τη Δυτική Ελλάδα και τα εισαγόμενα κρούσματα από το Ισραήλ σημείωσε μία κομβική μετάβαση, καθώς, όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας εντοπίστηκαν τα πρώτα τέσσερα κρούσματα της νόσου Covid-19, για τα οποία δεν έχει εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους συνεχίζεται από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο όπως έχει υπογραμμίσει και άλλες φορές ο ειδικός, ο εντοπισμός κρουσμάτων χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης της νόσου σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη φάση της διασποράς του ιού.

Είναι μια απόδειξη ότι «ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη μας» όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, και ότι μπορεί να μεταδίδεται και από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, που αποτελούν δηλαδή εστίες μετάδοσης χωρίς να το γνωρίζουν.Οι τέσσερις «αχαρτογράφητοι» ασθενείς βρίσκονται στην Αττική, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και νοσηλεύονται με πνευμονία. Η διαπίστωση ότι έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό έγινε στο πλαίσιο του επιδημιολογικού ελέγχου που διεξάγεται πλέον σε περιστατικά που νοσηλεύονται με πνευμονία και για την οποία δεν προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο άλλη αιτία, όπως π.χ. η γρίπη.Επίσης, στην Αττική εντοπίστηκαν και οι πρώτοι τρεις αλλοδαποί που έχουν προσβληθεί απο τον κορωνοϊό, οι οποίοι κατά πληροφορίες είναι υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας στη χώρα μας.Από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία αναφοράς, οι οκτώ νοσηλεύονται στην Αττική, οι έξι στο Σωτηρία και οι δύο στο Αττικόν και μία στι νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται άλλα τέσσερα άτομα - ήταν το πρώτο νοσοκομείο που είχε νοσηλεύσει ασθενή που είχε προσβληθεί από κορωνοϊό. Από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουν πιθανόν να δίδονται και τα πρώτα εξιτήρια καθώς συμπληρώνονται για κάποιους ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα το διάστημα των 14 ημερών που κατά τους επιδημιολόγους μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής Τσιόδρας, το ιικό φορτίο των ασθενών ελέγχεται με δύο διαδοχικές εξετάσεις οι οποίες πρέπει να είναι αρνητικές, ενώ η παρακολούθησή τους θα συνεχιστεί και μετά το εξιτήριο.Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος σε ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα το έχει σηκώσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου όπου νοσηλεύονται 14 ασθενείς, οι δύο εκ των οποίων σε πιο σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης.

Από τους συνολικά 84 ασθενείς που νοσούν με νόσο Covid-19, οι 56 προέρχονται από την ομάδα των ταξιδιωτών της Ηλείας στο Ισραήλ, είναι είτε οι ίδιοι είτε επαφές τους.