Βάρκες από Τουρκία έρχονται παρά τα μποφόρ αλλά ο Μουζάλας δεν βλέπει αύξηση ροών - Free Sunday
Βάρκες από Τουρκία έρχονται παρά τα μποφόρ αλλά ο Μουζάλας δεν βλέπει αύξηση ροών

Βάρκες από Τουρκία έρχονται παρά τα μποφόρ αλλά ο Μουζάλας δεν βλέπει αύξηση ροών

Περίπου 100 άτομα την ημέρα έρχονται από τις τουρκικές ακτές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -ανεβάζοντας σε πάνω από 8.000 τους εγκλωβισμένους στα νησιά του Αν.  Αιγαίου- παρά την αποθάρρυνση των προσφυγικών ροών που προσπαθεί να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμφωνία με την Τουρκία.

Το 48ωρο μέχρι σήμερα Κυριακή 14 Αυγούστου στις 7 το πρωί, πέρασαν 198 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των 
οποίων 102 στη Λέσβο, 52 στη Χίο και 31 στη Σάμο.

Μάλιστα οι 13 τελευταίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο της Λέσβου στις 5 το πρωί, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες και αφού χρειάστηκε επιχείρηση του Λιμενικού στις 2 το πρωί για δύο από αυτούς που είχαν πέσει στη θάλασσα. Άλλος ένας από το ίδιο σκάφος, επέστρεψε κολυμπώντας στην Τουρκία.  

Παρά τις αυξημένες ροές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αύξηση. 

Συνολικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φιλοξενούνται σήμερα 8.093 πρόσφυγες και μετανάστες στους οποίους δεν επιτρέπεται να ταξιδεύσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ αντιδράσεις έχει αρχίσει να προκαλεί στην Κρήτη, η πληροφορία ότι τον Δεκέμβριο θα μεταφερθούν στο νησί, περίπου 3.000 υπεράριθμοι πρόσφυγες από την Γερμανία.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «www.ekriti.gr», η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει στην Κρήτη πάνω από 3.000 πρόσφυγες που κρίνει ως υπεράριθμους.

Τη μεταφορά των προσφύγων στην Κρήτη προανήγγειλε ο κ. Μουζάλας σε σύσκεψη στο Ηράκλειο.