Αστυνομικές ενισχύσεις στη Μόρια - Free Sunday
Αστυνομικές ενισχύσεις στη Μόρια

Αστυνομικές ενισχύσεις στη Μόρια

Νέες αστυνομικές ενισχύσεις έφτασαν σήμερα Παρασκευή το πρωί στη Λέσβο, με κλούβες των ΜΑΤ και δύο «Αίαντες», τα οχήματα, δηλαδή, που κάνουν ρίψεις νερού. 

Οι κλούβες τοποθετήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια, τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ. 

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στον υπαίθριο καταυλισμό στο δρόμο που οδηγεί από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης και μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει κατευθυνθεί στον καταυλισμό του Καρά Τεπε ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην επαναδημιουργία χώρων φιλοξενίας και η περιφέρεια και ο δήμος ζητούν να απομακρυνθούν οι μετανάστες με καράβι και να μεταφερθούν στον Πειραιά.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να φτιαχτούν ξανά οι κλειστές δομές αλλά ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτέλης δηλώνει ότι οι κάτοικοι δεν θα επιτρέψουν να γίνει νέα δομή.

«Είχαμε αντιδράσεις, μετά είχαμε αδράνεια στις εργασίες κατασκευής, ενώ σε άλλα νησιά, όπως στη Σάμο, προχώρησαν οι εργασίες», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση των φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ της Μόριας, που από 23.000 έφτασαν να είναι 12.000.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «είχαμε έκρηξη μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων», ενώ ήδη «από το πρώτο βράδυ της φωτιάς, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε να τακτοποιηθούν 3.000 -4.000 άστεγοι. Όμως οι φωτιές το 2ο και 3ο βράδυ κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το ΚΥΤ, με αποτέλεσμα να μείνουν όλοι οι άνθρωποι άστεγοι». 

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα», είπε ερωτηθείς σχετικά με τα αίτια της φωτιάς και τόνισε πως «δε θα κάνουμε ανακοινώσεις αν δεν έχουμε όλα τα στοιχεία της έρευνας. Θα δώσουμε στοιχεία όταν θα έχουμε συλλήψεις». Τόνισε, ωστόσο ότι, «δεν μπήκαν μόνες τους οι φωτιές, στόχος ήταν να καταστραφεί η δομή. Το ένα σενάριο ήταν να καταστραφεί το καμπ και το άλλο να υποκινήθηκαν για άλλους λόγους».

Σχετικά με τα διαπιστωμένα κρούσματα μεταξύ των φιλοξενούμενων στο κατεστραμμένο πλέον ΚΥΤ, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως «έχουν γίνει ήδη 2000 τεστ και έχουν παραληφθεί ακόμα 19000 τεστ και αναμένονται κι άλλα να φτάσουν στο νησί».

«Σκοπός είναι να μη γίνει μεγάλη διασπορά μέσα σε αυτό τον πληθυσμό και να μην υπάρξει διασπορά στον ντόπιο πληθυσμό», τόνισε.

Όσο αφορά στην επόμενη μέρα της καταστροφής του ΚΥΤ και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τον τοπικό πληθυσμό και τις τοπικές Αρχές, σημείωσε πως «δεν είναι παντού διάσπαρτοι, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία, αφού γίνεται διανομή φαγητού» και ξεκαθάρισε ότι, «θα ελεγχθούν όλοι. Μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να στεγαστούν. Πρώτα θα στεγαστούν οι οικογένειες με παιδιά» και συνέχισε τονίζοντας πως «το πρόβλημα με την τοπική κοινωνία είναι οι τοπικοί άρχοντες, γι’ αυτό τους καλέσαμε χθες. Η λύση πρέπει να είναι άμεση. Το θέμα είναι πόσους μπορεί να χωρέσει το νησί. Δεν μπορούν να φύγουν όλοι».

«Δεν μπορεί να υλοποιούνται όλοι οι άλλοι πυλώνες, όπως η φύλαξη των συνόρων, οι επιστροφές και να μην υλοποιείται το σχέδιο μόνο σε ένα νησί», είπε αναφερόμενος στη Λέσβο.

Όσο αφορά στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για τη συνάντηση με εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας για επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, ξεκαθάρισε πως «υπήρξε άμεση ενημέρωση προς τον πρώην σύμβουλο του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα» και προανήγγειλε ότι «το γραπτό κείμενο θα βγει κάποια στιγμή στη δημοσιότητα και θα φανεί γιατί ο Τούρκος ΥΠΕΞ το έδωσε στη δημοσιότητα για να το ‘κάψει’».

«Το ζήτημα όμως εδώ είναι ότι υπήρξε ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ξεκαθάρισε.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνοντας λόγο για αδυναμία συνεργασίας, ενώ το υγειονομικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου αφού αγνοούνται όλοι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Η σίτιση επανεργοποιήθηκε, ενώ γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν σκηνές και να βρεθεί χώρος προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά οι άστεγοι πρόσφυγες.

Στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει από το πρωί της Πέμπτης το πλοίο «Blue Star Chios» το οποίο φιλοξενεί χίλιους πρόσφυγες, ενώ αναμένονται δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα από την Πυροσβεστική και την ΕΛ.Α.Σ. για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάηκε η Μόρια το βράδυ της Τρίτης, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αν και όλα τα στοιχεία οδηγούν ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό εξέταση βρίσκεται και ο ρόλος συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που έστειλαν μηνύματα λίγα λεπτά πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς για εκκένωση της δομής.

«Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική», δήλωσε χθες από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.