Μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα ζητά ο Δήμαρχος Λέσβου - Free Sunday
Μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα ζητά ο Δήμαρχος Λέσβου

Μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα ζητά ο Δήμαρχος Λέσβου

Την αντίθεση του "στη δημιουργία ενός πλωτού κέντρου φιλοξενίας που θα βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης", εξέφρασε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, σε επιστολή του.

«Η μόνη λύση στη παρούσα κατάσταση είναι η αποσυμφόρηση της Λέσβου μέσω της μεταφοράς μέρους του προσφυγικού πληθυσμού σε άλλες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα», αναφέρει ο κ.Γαληνός, ο οποίος προτείνει «να πραγματοποιηθεί άμεσα με πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων, διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων της Λέσβου ώστε να υπάρξει ενημέρωση και συναπόφαση για τις επόμενες ενέργειες που αφορούν» το νησί.

Παράλληλα υπενθυμίζει την πρότασή του στην ΚΕΔΕ για «τη δημιουργία εθνικού και σε δεύτερο χρόνο πανευρωπαϊκού δικτύου πόλεων, το οποίο θα αναλάβει την φιλοξενία των αιτούντων άσυλο σε μικρής έκτασης και χωρητικότητας δομές, ενώ οι Ελληνικές περιφέρειες θα αναλάβουν να στεγάσουν όλες τις υπηρεσίες ασύλου, δίνοντας τη δυνατότητα ταχύτερης διεκπεραίωσης και άμεσης αποσυμφόρησης».

Ο κ.Γαληνός δεν αποκλείει τη «δημιουργία ενός προσωρινού πλωτού κέντρου φιλοξενίας ως έκτακτη λύση που εξυπηρετεί στιγμιαία την τοπική διαχείριση σε περίπτωση αναταραχών.