Εγκαινιάστηκε το μουσείο-κόσμημα για την αργυροτεχνία στα Ιωάννινα - Free Sunday
Εγκαινιάστηκε το μουσείο-κόσμημα για την αργυροτεχνία στα Ιωάννινα

Εγκαινιάστηκε το μουσείο-κόσμημα για την αργυροτεχνία στα Ιωάννινα

Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και άλλοι βουλευτές, 

Το μουσείο κατασκευάστηκε μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και είναι ένα από τα εννέα που περιλαμβάνονται στο δίκτυο που έχει δημιουργήσει σε όλη τη χώρα το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

MAI_cover_01

Έρχεται δε να καταδείξει τη δύναμη της αργυροτεχνίας, της τέχνης που είχε μετατρέψει τα Ιωάννινα σε κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου. Στο μουσείο εκτίθενται τα εργαλεία των περίφημων Γιαννιωτών αργυροτεχνιτών, καθώς και ηπειρώτικα αργυρά κομψοτεχνήματα με περίτεχνες λεπτομέρειες (κοσμήματα, ασημικά του σπιτιού, προσωπικά είδη, όπλα και πολεμική εξάρτυση), διαχρονικά σύμβολα κύρους, οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικής καταξίωσης.

Τους δεκάδες προσκεκλημένους καλωσόρισε η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάικου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο εγχείρημα που υλοποιείται, ώστε μέσω του πολιτισμού να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, και έκανε λόγο για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου δημιουργίας στην ελληνική περιφέρεια, ενός δεκαπενταετούς κύκλου προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες, στον πολιτισμό και στον τουρισμό, που αφήνει ένα σαφές πολιτιστικό αποτύπωμα.

2598708

Η κ. Στάικου έκανε ειδική μνεία στη συμβολή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και στην πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κάνοντας λόγο για δύο ανθρώπους που βοήθησαν καθοριστικά ώστε το μουσείο να πάρει σάρκα και οστά. Επίσης ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο θα πραγματοποιείται συνάντηση-συνέδριο των εννέα πόλεων που φιλοξενούν θεματικά μουσεία, ώστε να υπάρχει συντονισμός και τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτισμός να πορεύονται από κοινού.

Ο δήμαρχος της πόλης, Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε ότι τα Ιωάννινα επενδύουν στον πολιτισμό και στον τουρισμό και ανέφερε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να μετατρέψει το Κάστρο σε Πάρκο Πολιτισμού.

Εκ μέρους της κυβέρνησης την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι το Κάστρο των Ιωαννίνων, ένα από τα πιο ιστορικά, έχει μεγάλες δυνατότητες προβολής και ανάδειξης. Εξήρε τη σύμπραξη που υπήρξε, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από τέτοιες κινήσεις μπορεί η χώρα να κερδίσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο έργο του Πολιτιστικού Ομίλου της Πειραιώς, το οποίο είχε γνωρίσει και στη Λιβαδειά, και με νόημα αναφέρθηκε στα ταλέντα που υπάρχουν στη χώρα και στους ταλαντούχους ανθρώπους: «Υπάρχουν πολλά ταλέντα και ταλαντούχοι, αλλά συνήθως είναι μόνο για τον εαυτό τους και όχι για τους άλλους».

Ο κ. Παυλόπουλος επικεντρώθηκε στη δύναμη του πολιτισμού, αλλά και στη δύναμη που είχε αποκτήσει η γιαννιώτικη αργυροτεχνία. «Την παράδοση αυτή αναδεικνύει το μουσείο. Είναι ένας ακόμη κρίκος στη λαμπερή αλυσίδα του πολιτισμού. Μία ακόμη ψηφίδα στο πολιτιστικό ψηφιδωτό» ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η παράδοση.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «ο Μιχάλης Σάλλας υπήρξε ένας μεγάλος τραπεζίτης, αλλά και ένας ευαίσθητος Έλληνας. Πρέπει να ξέρουμε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι στην κοινωνία και οφείλει να προσαρμόζεται στις αρχές και στις αξίες της χώρας, στην παράδοση του τόπου» και σημείωσε πως από την πλευρά του θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η παράδοση που δημιουργήθηκε με το δίκτυο των μουσείων να συνεχιστεί.