Η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται επανεκκίνηση - Free Sunday
Η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται επανεκκίνηση
Άρτα, Τζουμέρκα, Σιάτιστα, Κοζάνη, Φλώρινα, Αμύνταιο, Ιωάννινα, Ζίτσα, στέλνουν το ίδιο μήνυμα.

Η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται επανεκκίνηση

Αξιοποίησα την τελευταία εβδομάδα για να καλύψω μεγάλες αποστάσεις και να έρθω σε επαφή με εκατοντάδες συμπολίτες μας σε πόλεις και περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Μίλησα σε εκδηλώσεις που οργάνωσε η ΝΔ, έκανα διάλογο με τους πολίτες σε συγκεντρώσεις σε καφενεία, μοίρασα χέρι-χέρι τετρακόσια αντίτυπα του τελευταίου μου βιβλίου και παρουσίασα τις απόψεις μου στα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ.

Τα βασικά συμπεράσματα

Τα βασικά συμπεράσματα που έβγαλα συνοψίζονται ως εξής:

Πρώτον, η τετραετία Τσίπρα πήγε εντελώς χαμένη από οικονομική και κοινωνική άποψη. Τα κυβερνητικά λάθη και οι παραλείψεις επιδείνωσαν τα προβλήματα που προϋπήρχαν και δημιούργησαν νέα.

Δεύτερον, συνδυάζονται η οικονομική και κοινωνική κρίση, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο περιθώριο ολόκληρες περιοχές.

Τρίτον, η κρίση στον πρωτογενή τομέα είναι πλέον εκτός ελέγχου και χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για να ελεγχθεί και να αποτραπεί η οικονομική ισοπέδωση των παραγωγών.

Τέταρτον, η ΔΕΗ, από την οποία εξαρτώνται οικονομικά πόλεις και περιοχές, έχει μετατραπεί από καταλύτη της ανάπτυξης σε ωρολογιακή βόμβα για την τοπική οικονομία και την κοινωνία.

Πέμπτον, στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καμία σοβαρή πρόταση για την οικονομία και την ανάπτυξη, απλώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδα της τάξης του 25% με έναν συνδυασμό επιδομάτων και διορισμών που δεν λύνουν προβλήματα και σε περιπτώσεις μεγαλώνουν διοικητικές δυσλειτουργίες και δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα.

Η «βόμβα» της ΔΕΗ

Από την Κοζάνη μέχρι τη Φλώρινα η συζήτηση έχει να κάνει με τις συνέπειες ενδεχόμενης κατάρρευσης της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ είναι ιστορικά μεγάλος εργοδότης και καταλύτης της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά σε αυτή τη φάση δημιουργεί, ύστερα από τέσσερα χρόνια κομματικής κακοδιαχείρισης, μεγάλη αβεβαιότητα.

Είναι υπερχρεωμένη και ζημιογόνος, χωρίς σοβαρό επενδυτικό πρόγραμμα. Ρυπαίνει ανεξέλεγκτα την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα. Σε ορισμένες περιοχές όπου λειτουργεί χωρίς να σέβεται τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς κανόνες παρατηρούνται στατιστικά ρεκόρ σε καρκίνους.

Δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προετοιμασία για το πέρασμα της ΔΕΗ στη μετά τον λιγνίτη περίοδο. Έτσι, επιβάλλονται τεράστιες επιβαρύνσεις για την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στόχων και γίνεται πρακτικά αδύνατη η προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της με οικονομικό όφελος για την εταιρεία. Η αποτυχία του πρόσφατου σχετικού διαγωνισμού ανέδειξε το επενδυτικό, διαχειριστικό αδιέξοδο της άλλοτε κραταιάς δημόσιας επιχείρησης.

Κρίση στον πρωτογενή τομέα

Άρτα, Κοζάνη, Φλώρινα, Ιωάννινα, στέλνουν το ίδιο μήνυμα σε ό,τι αφορά την πορεία του πρωτογενούς τομέα.

Το κόστος για τις καλλιέργειες και την παραγωγή ανεβαίνει συνεχώς, βοηθούμενο από τις φορολογικές επιδρομές της κυβέρνησης μέσω αύξησης του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από τη ΔΕΗ δεν βοηθούν, όπως και η έλλειψη τραπεζικού συστήματος ικανού να στηρίξει τους αγρότες σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο. Επιπλέον, αποδεικνύεται στην πράξη ότι πολλές καλλιέργειες δεν έχουν οικονομική προοπτική, ενώ δεν υπάρχουν σχέδια για την αναδιάρθρωσή τους.

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δέχονται μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας της κατάρρευσης της τιμής του γάλακτος με τη βοήθεια μαζικών ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος, φαινόμενο που έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε κυβερνητική αντίδραση.

Και η γουνοποιία, που στήριζε την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Κοζάνης και της Σιάτιστας, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Οι μικρομεσαίοι στην πρέσα

Στις επαφές που είχα με εκπροσώπους των επιμελητηρίων μού τονίστηκε ότι οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς συμπιέζεται ο τζίρος τους, έχει ουσιαστικά διακοπεί η τραπεζική χρηματοδότησή τους, ενώ προστίθενται συνεχώς νέα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη.

Ακόμη και στην εστίαση, η οποία λειτουργεί σε πολλές πόλεις και περιοχές σαν τελευταίο επιχειρηματικό και επενδυτικό καταφύγιο, τα πράγματα είναι δύσκολα εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από 13% –στο οποίο το είχε μειώσει η κυβέρνηση Σαμαρά– στο 24% επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Επικίνδυνος συνδυασμός

Οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες έχουν δημιουργήσει, σε βάθος χρόνου, μεγάλη κοινωνική κρίση.

Σε περιοχές που επισκέφθηκα παρατηρείται φυγή των νέων, επιταχυνόμενη δημογραφική γήρανση και εγκατάλειψη καλλιεργειών και ολόκληρων κλάδων.

Για παράδειγμα, στα Τζουμέρκα, όπου επισκέφθηκα τα χωριά της περιοχής απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια Τσίπρα, οι άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Παρακολούθησα συζητήσεις μεταξύ κτηνοτρόφων για το ποιος πούλησε ή πρόκειται να πουλήσει το κοπάδι του για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο. Είναι τέτοια η κυβερνητική αδιαφορία και το αλαλούμ ώστε έχουν χαθεί ειδικές επιδοτήσεις και κίνητρα για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ενώ για στατιστικούς λόγους –λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ– ολόκληρες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, εμφανίζονται περισσότερο αναπτυγμένες απ’ ό,τι πραγματικά είναι, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Η ομιλία Μητσοτάκη

Μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο μου έκανε εξαιρετικά καλή εντύπωση η ομιλία Μητσοτάκη στην Κοζάνη, την περασμένη Κυριακή, στα πλαίσια της υποστήριξης του υποψήφιου περιφερειάρχη –βουλευτή της ΝΔ– Γιώργου Κασαπίδη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει προτεραιότητα στις ομιλίες του στην παρουσίαση προτάσεων για την αναγκαία οικονομική και κοινωνική επανεκκίνηση.

Δεσμεύτηκε, μεταξύ των άλλων, για την άμεση μείωση των φορολογικών βαρών, την επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, την καταπολέμηση με διοικητικά μέτρα των ελληνοποιήσεων γάλακτος, την προσφορά επενδυτικών κινήτρων για να υπάρξουν νέες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με αξιοπρεπείς μισθούς.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι η βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης της ΔΕΗ και η προετοιμασία της επιτυχημένης μετάβασης στη μετά τον λιγνίτη περίοδο με σεβασμό στο περιβάλλον και τις θέσεις απασχόλησης και έμφαση στην προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και στη βιομηχανία.

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει την εντύπωση ήρεμης δύναμης σε ό,τι αφορά την πολιτική και την οικονομία και δημιουργεί ρεαλιστική ελπίδα ακόμη και σε πόλεις και περιοχές που περνάνε μεγάλη κρίση.

Δεν ασχολείται πολύ με την κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφει ένα καλύτερο μέλλον με ευκαιρίες και υποχρεώσεις για όλους, μεταφέρει στο ακροατήριό του αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ είναι αντίθετη και τις συνέπειες για τα καλώς εννοούμενα εθνικά μας συμφέροντα.

Θετικά παραδείγματα

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου ήρθα σε επαφή με πολλούς συμπολίτες μας που δίνουν με επιτυχία τη μάχη της οικονομίας και της κοινωνίας. Ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες βρίσκουν τον τρόπο να σταθούν στα πόδια τους επαγγελματικά και να στείλουν το μήνυμα της δημιουργικής προσπάθειας.

Εξαιρετική εντύπωση μου έκαναν ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης και οι συνεργάτες του, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν σύνθετα προβλήματα, εκτιμώντας ότι η Ήπειρος, παρά τα προβλήματά της, έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Ήρθα σε επαφή και με πρωταθλητές της ανάπτυξης και της επιτυχημένης διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας, όπως με εκπροσώπους της οινοποιίας «Κτήμα Άλφα» στο Αμύνταιο και της «Γκλίναβος» στη Ζίτσα.

Μου περιέγραψαν τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες τους και παρουσίασαν προβλήματα επενδύσεων, χρηματοδότησης της διεθνοποίησης της δραστηριότητάς τους που αν αντιμετωπιστούν θα οδηγήσουν σε μεγάλες παραγωγικές και εμπορικές επιτυχίες.

Οι προτάσεις

Στους συνομιλητές μου τόνισα ότι οι επαφές που κάνω σε πόλεις και περιοχές έχουν δύο βασικούς στόχους.

Την ενίσχυση της υποψηφιότητάς μου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, εφόσον είναι άλλο η επικοινωνία μέσω των ΜΜΕ και άλλο η προσωπική επαφή σε αναζήτηση λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Υπογράμμισα επίσης ότι επιδίωξή μου είναι να συμβάλω, στο μέτρο του δυνατού, στη σύνδεση του γενικού ευρωπαϊκού με το ειδικό περιφερειακό, τοπικό. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των πολιτικών, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης για την πατρίδα μας, και νομίζω ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ που θα εκλεγούν στις 26 Μαΐου μπορούν να τον υπηρετήσουν καλά την επόμενη πενταετία.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών της ΝΔ θα αυξηθεί από πέντε σε επτά ή και περισσότερους. Θα μπορέσουν να αποτελέσουν πολιτική, οικονομική γέφυρα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών θεσμών από τη μία πλευρά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη-ΝΔ από την άλλη.

Έχοντας διανύσει σε επτά ημέρες χιλιάδες χιλιόμετρα και έχοντας ανταλλάξει απόψεις με εκατοντάδες συμπολίτες μας και πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, έχω καλύτερη γνώση των ανοιχτών θεμάτων και μεγαλύτερες δυνατότητες να συμβάλω στην αντιμετώπισή τους.

Το πιο ανθρώπινο και συγκινητικό σημείο της περιοδείας μου ήταν στο Αμύνταιο, όταν ανταλλάσσοντας απόψεις με έναν ήρεμο και σημαντικό άνθρωπο μου είπε ότι με ψήφισε το 2014 γιατί του το ζήτησε ο Βασίλης Μπεσκένης, του οποίου υπήρξα διευθυντής στον «Ελεύθερο Τύπο» στο ξεκίνημα της δημοσιογραφικής του καριέρας.

Μετά μου συστήθηκε, είναι ο πεθερός του Μπεσκένη, ο οποίος χάθηκε ξαφνικά στα 43 του χρόνια λίγες ώρες μετά τη βάφτιση του παιδιού του. Λίγα 24ωρα αργότερα ο Μπεσκένης δικαιώθηκε, έστω μετά θάνατον, στη δικαστική διαμάχη που είχε με τον υβριστή του, Πολάκη.