Πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Χίο, σχεδόν 11.000 στα νησιά - Free Sunday
Πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Χίο, σχεδόν 11.000 στα νησιά

Πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Χίο, σχεδόν 11.000 στα νησιά

Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται πλέον στη Χίο, όπου οι υποδομές δεν μπορούν να υποδεχτούν πάνω από 2.000 άτομα.

Συνολικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μετά από τις τελευταίες αφίξεις, στη Χίο βρίσκονται 4.047 άνθρωποι, ενώ αυξημένες είναι οι ροές και προς τη Σάμο, όπου χθες έφτασαν 89 άτομα παρά τα γεγονός ότι οι Τουρκικές αρχές επιδεικνύουν συνεχώς μεγάλο αριθμό συλλήψεων προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στη Λέσβο από τις απέναντι Μικρασιατικές ακτές και συγκεκριμένα από το Δικελί.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο βρίσκονται 5.433 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Σάμο 1.330 και συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου, 10.810.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, ο Γερμανός Υπουργός εσωτερικών ντε Μεζιέρ καταλόγισε στην Αθήνα την ευθύνη για την αποτυχία να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία προκειμένου να επιστρέψουν οι μετανάστες. 

Η Αθήνα, πάντως, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης ξεκινά την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα διότι «η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη και πρέπει να εκτονωθεί».