Μολότοφ και χημικά γύρω από το Πολυτεχνείο - Ολοκληρώθηκε η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία - Free Sunday
 Μολότοφ και χημικά γύρω από το Πολυτεχνείο - Ολοκληρώθηκε η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Μολότοφ και χημικά γύρω από το Πολυτεχνείο - Ολοκληρώθηκε η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή έξω από το Πολυτεχνείο και στους γύρω δρόμους. Άγνωστοι μπαινοβγαίνουν στο Ίδρυμα στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, και πετούν βόμβες μολότοφ, καπνογόνα, πέτρες και ξύλα προς στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απαντούν με εκτεταμένη ρίψη χημικών.

2638692

2638666

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

2638613


2638480__1_

Τα μέλη της ΠΑΣΠ με την σημαία του Πολυτεχνείου, πέρασαν από την αμερικανική πρεσβεία και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. 

Η σκυτάλη του αστυνομικού συναγερμού από την επίσκεψη Ομπαμα στον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Σε ισχύ διατηρεί η αστυνομία την κατάσταση συναγερμού  στην οποία βρισκόταν για την επίσκεψη Ομπαμα, καθώς με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν αποκλείει θεαματικές επιχειρήσεις και χτυπήματα από τις οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την συνήθη ετοιμότητα της χρήσης χημικών αλλά εμπλοκή και της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ενώ ειδικό σχέδιο έχει εκπονηθεί και για την προστασία της βουλής από απόπειρες επιθέσεων και κατάληψης.

Προβληματισμό προκαλεί εν τω μεταξύ η κατάληψη του κτηρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο από αντεξουσιαστές κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό των μέτρων εκφράζουν φόβους ότι καταλήψεις σε πανεπιστήμια και σχολές μπορεί να αποτελέσουν ορμητήρια για τους κουκουλοφόρους.

Ο αριθμός δυνάμεων τάξης που θα κινητοποιηθούν ξεπερνάει στις 7.000, με τη συμμετοχή πυροσβεστών και ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. που θα επιτηρούν από ψηλά και πλήρη εποπτεία όλων των καμερών στους δρόμους. 

2638497

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. χωρίζεται συνίσταται: 

  • φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, της Αμερικανικής Πρεσβείας, της Βουλής, και των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
  • επόπτευση όλων των δρόμων από όπου θα περάσει η πορεία. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ.
  • Σε περίπτωση επεισοδίων οι επικεφαλής των δυνάμεων έχουν εντολή να μην υπάρξει ανοχή. 

Στην ανακοίνωση της η Τροχαία αναφέρει:

«Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, από την Τετάρτη 16/11/2016 έως την Πέμπτη 17/11/2016.

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα κορυφωθούν σήμερα, Πέμπτη, κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. 
Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».

Η Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε., αποφάσισε  αλλαγές στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).