Την μη έκδοση στην Τουρκία των δύο τελευταίων στρατιωτικοί αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών - Free Sunday
Την μη έκδοση στην Τουρκία των δύο τελευταίων στρατιωτικοί αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Την μη έκδοση στην Τουρκία των δύο τελευταίων στρατιωτικοί αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Την μη έκδοση των δύο αξιωματικών αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας, Γιώργος Βούλγαρης, στην αγόρευσή του κάλεσε τους δικαστές να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και σεβόμενοι την δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας, να απορρίψουν το τουρκικό αίτημα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης: «Αντικειμενικά, αν αυτοί έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά, ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του Τύπου; Που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή»

Ο εισαγγελέας προέτρεψε τους δικαστές να ακολουθήσουν τα παραδείγματα του Τερτσέτη και του Πολυζωίδη και να αποφασίσουν με την συνείδηση τους: «Μα θα μου πείτε ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή  γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Σας καλώ, σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα» είπε ο εισαγγελέας.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Λιόγας άσκησε έφεση και κατά της απαλλακτικής απόφασης που έλαβε το δικαστήριο, το οποίο έκρινε υπέρ της έκδοσης των τριών αξιωματικών. Το δικαστήριο είχε κάνει δεκτό το τουρκικό αίτημα για έκδοση των τριών, απορρίπτοντας μία από τις τέσσερις κατηγορίες που τους αποδίδονται, η οποία αφορά την απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου της τουρκικής Δημοκρατίας. Η έφεση του κ. Λιόγα αφορά αυτήν την κατηγορία.