O Πενς δεν έριξε τον Τραμπ - Η βουλή ψηφίζει σήμερα για την παραπομπή - Free Sunday
O Πενς δεν έριξε τον Τραμπ - Η βουλή ψηφίζει σήμερα για την παραπομπή

O Πενς δεν έριξε τον Τραμπ - Η βουλή ψηφίζει σήμερα για την παραπομπή

Την απόφαση του να μην προχωρήσει σε ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας για απομάκρυνση του προέδρου Τραμπ από την προεδρία, γνωστοποίησε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με επιστολή του προς την Νάνσι Πελόσι, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι δημοκρατικοί.

Στην απάντηση του στην επιστολή της βουλής των αντιπροσώπων, η οποία τον καλούσε να απομακρύνει τον Τραμπ και να αναλάβει καθήκοντα μέχρι την ορκωμοσία Μπαίντεν στις 20 Ιανουαρίου,  ο αντιπρόεδρος Πενς υποστηρίζει πως εάν προχωρούσε θα δημιουργείτο «φρικτό προηγούμενο» από νομική άποψη.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο κ. Πενς.

Σήμερα οι Δημοκρατικοι θα καταθέσουν προς ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για «υποκίνηση στάσης», καθώς του προσάπτουν την ευθύνη για την αιματηρή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Εάν η πρόταση γίνει δεκτή, θα πρόκειται για μια ιστορική παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία (impeachment), καθώς κανείς πρόεδρος μέχρι τώρα δεν εχει παραπεμφθεί δύο φόρες, όπως ο Τραμπ.

Η ψηφοφορία χρειάζεται απλή πλειοψηφία, όμως συγχρόνως μειώνονται τα ερείσματα του προέδρου στους ρεπουμπλικάνους,

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο επικεφαλής της ΚΟ των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα Κέβιν Μακάρθι ενδέχεται κατ’ ιδίαν να καλέσει τα μέλη να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ η τρίτη στην ιεραρχία της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Λιζ Τσέινι - κόρη του Ρεπουμπλικάνου πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι ανακοίνωσε ότι θα ταχθεί υπέρ της παραπομπής του κ. Τραμπ τον οποίο κατηγορεί ότι «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο κι άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο» και την ίδια στάση έκανε γνωστό ότι θα τηρήσει ο βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσίας Μιτς Μακόνελ φέρεται να εκφράζει κατ’ ιδίαν ικανοποίηση για την παραπομπή του Τραμπ, καθώς θεωρεί πως κάνει ευκολότερο για το GOP να απαλλαγεί από τον επιχειρηματία, στάση που όπως επισημαίνουν οι Τάιμς, δείχνει ότι η μάχη για τον έλεγχο στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα κλιμακώνεται.

Η καταδίκη του Τραμπ από την Γερουσία απαιτεί πλειοψηφία 2/3 που δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Κατά την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον, χθες, Τρίτη, το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταγγείλει αυτή τη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς γελοία» και υποστηρίζοντας πως προκαλεί «τεράστιο θυμό» σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε αρνηθεί επίμονα να αποδεχθεί την παραμικρή ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου, λέγοντας πως η ομιλία του ήταν «απολύτως η προσήκουσα».

Χθες το YouTube ανέστειλε προσωρινά χθες, Τρίτη, το βράδυ το κανάλι του Τραμπ και κατάργησε ένα βίντεο λέγοντας πως παραβιάζει τους κανόνες του για την υποκίνηση βίας. Το Twitter έκλεισε οριστικά τον λογαριασμό του την περασμένη εβδομάδα.