Η ΕΕ θέτει το ζήτημα της προκαταβολής των 330 εκ. ευρώ στην ASTRAZENEKA για τα εμβόλια - Free Sunday
Η ΕΕ θέτει το ζήτημα της προκαταβολής των 330 εκ. ευρώ στην ASTRAZENEKA για τα εμβόλια

Η ΕΕ θέτει το ζήτημα της προκαταβολής των 330 εκ. ευρώ στην ASTRAZENEKA για τα εμβόλια

Με διακοπή της εισροής εμβολίων από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca στις χώρες-μέλη της ΕΕ, απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων Handelsblatt και Bild, το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μικρή αποτελεσματικότητα στα άτομα άνω των 65 ετών.Η εταιρεία με οργισμένη ανακοίνωση διέψευσε τις πληροφορίες των εφημερίδων οι οποίες υποστηρίζουν ότι Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό στους ανθρώπους άνω των 65 ετών σε ποσοστό μόλις 8%.

"Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή”, ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, όταν η Ένωση «σφράγισε», τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της AstraZeneca ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου, από 80 εκατομμύρια σε 31 εκατομμύρια και πλέον δεν αποκλείεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να μην εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, «The Guardian» και «Daily Mail», μετά από την εξέλιξη, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να απαντήσει, μπλοκάρωντας την παράδοση εμβολίων της Pfizer -που παράγεται στο Βέλγιο- προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους, να την ειδοποιούν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Βρετανία, που αναμένει δεκάδες εκατομμύρια δόσεων.

Χθες η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου καταλόγισε στην AstraZeneca «ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» και προανήγγειλε   νέα συζήτηση με την εταιρεία, αύριο Τετάρτη,

Στη δήλωση της η κ.Κυριακίδου ανέφερε:

«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για τα εμβόλια, Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι Pfizer, AstraZeneca και Moderna θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.