Ενισχύεται η γραμμή εμβολιασμού με τα μεγάλα κέντρα και το εμβόλιο της Astrazeneka - Free Sunday
Ενισχύεται η γραμμή εμβολιασμού με τα μεγάλα κέντρα και το εμβόλιο της Astrazeneka

Ενισχύεται η γραμμή εμβολιασμού με τα μεγάλα κέντρα και το εμβόλιο της Astrazeneka

Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός των ηλικιών 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca, εναντίον του ιού SARS-CoV-2 ενώ σε εξέλιξη είναι οι εμβολισμοί για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας και για τα άτομα άνω των 75 ετών  με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Παράλληλα από σήμερα λειτουργούν και τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από σήμερα έχουν αναπτυχθεί δύο παράλληλα συστήματα.

Το ένα σύστημα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 και άνω  και το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών.

Στο εμβόλιο της Astra Zeneca γίνεται σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών και το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. 

Τα δυο παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς, όπως έχει διευκρινιστεί δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τα αποτελέσματα του σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Στην Αθήνα ο μεγάλος εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει 96 εμβολιαστικά κέντρα.

Η δυναμικότητα του για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα.

Το ωράριο λειτουργίας του σταθμού  θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.

Στο εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ-Helexpo AE στη Θεσσαλονίκη, όπου εμβολιάζονται άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών, λειτουργούν από σήμερα 24 εμβολιαστικές γραμμές και 48 γιατρούς

Στην πλήρη ανάπτυξη του, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και η δυναμικότητά του με 108 σημεία εμβολιασμού, εκτιμάται πως θα ξεπερνάει τους 430 εμβολιασμούς την ώρα, 6.000 την ημέρα και 157.000 εμβολιασμούς τον μήνα.

Mετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των εμβολίων στους άνω των 60 εξετάζετα η συνέχιση του εμβολιασμού με ομάδες με ιδιαίτερα βαριά νοσήματα και επαγγελματικοί κλάδοι, και όχι σε νεότερες ηλικιακά κατηγορίες.

Οι εργαζόμενοι που θα επιλεγούν πρώτοι είναι όσοι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πολύ και διαφορετικό κόσμο και συγκεκριμένα σε τουρισμό, εστίαση, ντελίβερι, μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπαιδευτικοί και δικαστικοί.

Πάντως, με δεδομένο ότι το νέο σχήμα εμβολιασμού θα αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο και μετά, οπότε και ο χρόνος για να κλείσουν σχολεία και δικαστήρια θα μετράει αντίστροφα, εκτιμάται πως προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, που έχουν πληγεί και περισσότερο από την υγειονομική κρίση και εφόσον δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων.