Δίχως τέλος η κρίση σε προσφυγικό-μεταναστευτικό - Free Sunday
Δίχως τέλος η κρίση σε προσφυγικό-μεταναστευτικό

Δίχως τέλος η κρίση σε προσφυγικό-μεταναστευτικό

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη Χίο, με 153 άτομα να φτάνουν στο νησί έως το πρωί της Δευτέρας, ενώ στη Λέσβο πέρασαν 53 πρόσφυγες και μετανάστες και στη Σάμο εννέα, επιτείνοντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.
Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας για να επιτρέψει τη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να εκφράζει φόβους πως αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, «θα γίνουμε όπως πέρυσι το καλοκαίρι».

Γεγονός ευθύνης αυτό που συνέβη στη Μόρια

Λίγες μέρες μετά τον θάνατο των δύο προσφύγων από το Ιράκ, της 60χρονης γυναίκας και του 5χρονου εγγονιού της, που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε έπειτα από έκρηξη φιάλης υγραερίου στο hot spot της Μόριας, ο κ. Μουζάλας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι δεν πρόκειται για «τυχαίο γεγονός», όπως αρχικά είχε δηλώσει, «αλλά για γεγονός ευθύνης, για να βελτιώσουμε της συνθήκες».
Σημειώνεται ότι το τραγικό συμβάν είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τον θάνατο των δύο προσφύγων, τον τραυματισμό και δύο ομοεθνών τους με σοβαρά εγκαύματα αλλά και άλλων δέκα μεταναστών και προσφύγων με πιο ελαφρά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Το γεγονός ότι η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές απέδειξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο πυρόσβεσης ή εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης. Χαρακτηριστικό είναι, δε, το ότι λίγες ώρες μετά πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο hot spot στα Οινόφυτα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε σε μια σκηνή και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στη διπλανή. Αναστάτωση προκλήθηκε όμως και στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα Κιλκίς την περασμένη Δευτέρα, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο που χρησιμοποιείται ως σχολείο για τα προσφυγόπουλα. Η Πυροσβεστική εκτιμά ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.
Για την τραγωδία στη Μόρια 23 οργανώσεις δικαιωμάτων ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας. Την ίδια ώρα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έκαναν λόγο εκπρόσωποι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με αφορμή τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να κλείνει σε κέντρα κράτησης τους λεγόμενους «παραβατικούς» μετανάστες.

Κινητοποιήσεις για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης

Εν τω μεταξύ, να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης στις αποθήκες Κορδογιάννη, όπου διαμένουν περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες, ζήτησε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που διοργάνωσε ο δήμος στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τη συμμετοχή κατοίκων και εκπροσώπων των μεταναστών. Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε φόβους για εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς, όπως είπε, όσοι διαμένουν στον χώρο φιλοξενίας προσπαθούν να ζεσταθούν με βαρέλια που χρησιμοποιούν ως θερμάστρες. Παράλληλα, έθεσε και ζήτημα ασφάλειας του κέντρου φιλοξενίας το οποίο βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό, όπως επίσης και της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων – περίπου 400 παιδιά, τα οποία δεν πηγαίνουν ακόμη σχολείο γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες ένταξής τους στις σχολικές αίθουσες. Ο δήμαρχος Θέρμης προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας σε περίπτωση που δεν αρχίσουν άμεσα ενέργειες για να λυθούν τα προβλήματα.
Την ίδια στιγμή με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και των συνθηκών διαμονής τους. Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δραστηριοποιείται σε 15 δομές φιλοξενίας.

«Όχι» από τη Χίο στις προτάσεις της κυβέρνησης

«Όχι» στη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον πρώην ΧΑΔΑ και στη λειτουργία του κέντρου στο Μερσινίδι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της Χίου, απορρίπτοντας τις κυβερνητικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στο νησί. Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, την προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι ως προαναχωρησιακού κέντρου δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα, καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ζήτησαν την άμεση εκκένωση της Σούδας και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί.

Η Τουρκία απειλεί με πλημμύρα από πρόσφυγες

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας για να επιτρέψει τη διέλευση 3 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Οι δηλώσεις ήρθαν μία μέρα αφότου οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών με την Άγκυρα.
Η «συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία» δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «είναι προτεραιότητά μας και δεσμευόμαστε όλοι για την επιτυχία της».
Τον φόβο πως εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό τα νησιά θα επιστρέψουν στην κατάσταση του περασμένου καλοκαιριού εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση και ερώτηση προς τον κ. Μουζάλα ζητώντας να μάθει το εναλλακτικό σχέδιο της Ελλάδας για το προσφυγικό μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, τονίζοντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa» ότι «είπα από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης».