Τα μυστικά της Πόλας Ρούπα - Free Sunday
Τα μυστικά της Πόλας Ρούπα

Τα μυστικά της Πόλας Ρούπα

Η σύλληψη της Πόλας Ρούπα την περασμένη εβδομάδα έφερε στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. τεράστιο όγκο υλικού, το οποίο εξετάζεται ενδελεχώς, ώστε να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα που, σύμφωνα με την αστυνομία, αποτελούσαν μέλη του «πυρήνα» που η Ρούπα είχε δημιουργήσει γύρω της, αλλά και να αναλυθεί ο τρόπος δράσης της οργάνωσης και οι στόχοι της.

To χρονικό της σύλληψης

Σύμφωνα με την αστυνομία, η Πόλα Ρούπα συνελήφθη, μετά από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, τα ξημερώματα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου σε σπίτι στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου Αττικής. Μαζί με τη Ρούπα η αστυνομία συνέλαβε και μια 25χρονη γυναίκα, η οποία θεωρήθηκε ότι ήταν συνεργός της.
Η αστυνομία εκτιμά ότι η Ρούπα μαζί με την 25χρονη, καθώς και άλλα άτομα, είχαν σχηματίσει νέα τρομοκρατική ομάδα, μέσω της οποίας σχεδίαζαν επιθέσεις. Οι δύο γυναίκες αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα, αρνήθηκαν να απολογηθούν και κρίθηκαν προφυλακιστέες.
Κατά τα φαινόμενα, στη σύλληψη της Ρούπα ρόλο-κλειδί έπαιξε ένα πρόσωπο και –ενδεχομένως– η απόφαση της πολιτείας να επικηρύξει τη σύντροφο του Νίκου Μαζιώτη για 1 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ένα άτομο ενημέρωσε τις αρχές για το διαμέρισμα στο οποίο κατοικούσε η Ρούπα, καθώς και για τις τακτικές που ακολουθούσε για να παραμένει ασύλληπτη για μεγάλο διάστημα, ενώ ένα δεύτερο πρόσωπο, το οποίο αναγνωρίστηκε από τις αρχές ως συμμέτοχος μαζί με τη Ρούπα σε ληστείες τραπεζών, αφού τέθηκε υπό παρακολούθηση, οδήγησε –άθελά του– στο σπίτι της Ρούπα. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να σχετίζεται με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, αλλά και με πρόσωπα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι της σύλληψης προηγήθηκε μακρά περίοδος παρακολούθησης της καταζητούμενης και οργάνωσης και συντονισμού διαφόρων τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ.
Μετά τις συλλήψεις η αστυνομία εντόπισε και γκαράζ στον Άλιμο το οποίο θεωρείται ότι αποτελούσε τη γιάφκα της οργάνωσης. Στον χώρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, χειροβομβίδες, μασούρια ζελατοδυναμίτιδας, καθώς και πρώτη ύλη για την παρασκευή εκρηκτικής ύλης τύπου ANFΟ, η οποία αποτελεί «σήμα κατατεθέν» του Επαναστατικού Αγώνα και οργανώσεων που κινούνται πέριξ αυτού, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι στη γιάφκα ενδεχομένως να βρεθούν και στοιχεία που θα συνδέουν την Πόλα Ρούπα με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου στις 12 Δεκεμβρίου 2016.

Σημειώσεις με ονόματα πολιτικών

Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι της Πόλας Ρούπα και οι οποίες αφορούσαν πολιτικούς. Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και με άλλα πέντε πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν σε σημειώσεις της συλληφθείσας. Πάντως, η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός, κύκλοι της οποίας ανέφεραν ότι στις σημειώσεις υπήρχε και το όνομα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τόσκας, μιλώντας στο ρ/σ Real FM, διευκρίνισε πως τα συγκεκριμένα ονόματα βρέθηκαν σε σημειώσεις ή σε χαρτάκια της Ρούπα, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν κάποιοι αριθμοί αυτοκινήτων ή κάποιες διευθύνσεις, πολλές εκ των οποίων παλιές, χωρίς επιχειρησιακά σχέδια ή άλλες σημειώσεις που να δημιουργούν ανησυχίες για κάτι ευρύτερο. Τόνισε, δε, ότι «αυτή είναι η πραγματική διάσταση. Δεν προκύπτει κάποιος σχεδιασμός ή κάποια προετοιμασία ενέργειας και αυτά τα πολιτικά πρόσωπα έχουν ενημερωθεί».
Περί των σημειώσεων της Ρούπα ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβαλάς, ο οποίος μετέβη στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς, ενώ αστυνομικές πηγές φέρονται να εκτιμούν ότι τα ευρήματα σχετικά με πολιτικά πρόσωπα δεν αξιολογούνται ως σημαντικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι πάγια τακτική του Επαναστατικού Αγώνα ήταν οι επιθέσεις με βόμβες μεγάλης ισχύος σε κτίρια με «συμβολική» σημασία και όχι οι επιθέσεις σε πρόσωπα, αν και πληροφορίες που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρουν ότι στις σημειώσεις αυτές βρέθηκαν ώρες άφιξης και αναχώρησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά από το σπίτι τους και το γραφείο τους, πράγμα που μεταφράζεται στο ότι οι δύο πολιτικοί τελούσαν υπό παρακολούθηση, καθώς και στοιχεία για διευθύνσεις κατοικιών και γραφείων και πινακίδες αυτοκινήτων.

Έρευνες προς πάσα κατεύθυνση

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος», στο… μπλοκάκι της Πόλας Ρούπα βρέθηκαν και σημειώσεις που αφορούσαν παρακολούθηση για ενδεχόμενη απαγωγή γνωστού επιχειρηματία, ενός εφοπλιστή και πολλών τραπεζιτών, καθώς και κάποια «προσχέδια» για ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος επιχειρηματία αλλά και σε εταιρεία που σχετίζεται με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά (σύμφωνα με το «Ποντίκι», πρόκειται για την Cosco). Αστυνομικοί αναφέρουν ότι διαπιστώνουν στις σημειώσεις αυτές μεγάλες ομοιότητες με χειρόγραφα σημειώματα ήδη συλληφθέντος συνεργού του Νίκου Μαζιώτη.
Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας στην ίδια συνέντευξη σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά στικάκια, πάρα πολλά χαρτιά, τα οποία αξιολογούν οι αστυνομικές αρχές και φαίνεται ότι θα υπάρξει και συνέχεια». Πρόσθεσε, δε, για την Πόλα Ρούπα ότι «το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν κεντρικό πρόσωπο, απ’ ό,τι φαίνεται, και στις προκηρύξεις και στην ιδεολογική κατεύθυνση αυτής της “ομαδούλας”. Είναι σοβαρό το πλήγμα, λοιπόν, της τρομοκρατίας με τη συγκεκριμένη σύλληψη και πιστεύω ότι θα προκύψουν και αρκετά στοιχεία στη συνέχεια». Δ.Χρ.

Πόλεμος για το παιδί – Απειλές Μαζιώτη

Μία από τις «παρενέργειες» της σύλληψης της Πόλας Ρούπα αφορούσε το 6χρονο παιδί της, το οποίο βρισκόταν στο σπίτι όταν πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής. Αρχικά, το παιδί μετά τη σύλληψη της μητέρας του οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων, καθώς η προσωρινή επιμέλειά του ανατέθηκε στην κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου. Αμέσως η Πόλα Ρούπα με ιδιόχειρο σημείωμά της ενημέρωσε ότι προχωρεί σε απεργία πείνας –το ίδιο έκανε λίγο μετά και ο Νίκος Μαζιώτης– με αίτημα το παιδί να δοθεί στη μητέρα της. Μετά από αίτημα του συνηγόρου της Ρούπα οι αρχές έδωσαν άδεια επικοινωνίας στη γιαγιά και στη θεία του παιδιού, οι οποίες το επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ υπήρξε έντονη αντίδραση σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, με τον ίδιο τον Μανώλη Γλέζο να ζητά το παιδί να δοθεί στους συγγενείς του.
Η κατακραυγή υποχρέωσε τις αρχές να διευκρινίσουν ότι ο 6χρονος δεν τελεί υπό κράτηση, ενώ φαίνεται ότι η διαδικασία… επιταχύνθηκε σημαντικά, καθώς με διάταξη της εισαγγελέως Ανηλίκων, και αφού είχε μελετήσει τις γνωματεύσεις γιατρών και κοινωνικών λειτουργών που συμφωνούσαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες της επιμέλειας του παιδιού, ο 6χρονος παραδόθηκε στη γιαγιά του.
Ακόμα κι έτσι, πάντως, ο Νίκος Μαζιώτης, με κείμενό του που αναρτήθηκε σε ιστοχώρο, εκτόξευσε απειλές για την υπόθεση του παιδιού. Ενώ, μετά τη λήξη της περιπέτειας, ο συνήγορος της Πόλας Ρούπα, Φραγκίσκος Ραγκούσης, είχε αναφέρει ότι «θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά ως δικηγόρος τον κ. Κοντονή και τον κ. Τόσκα που πιστεύω ότι με ευαισθησία προσπάθησαν αυτές τις μέρες να άρουν τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάθεσης της επιμέλειας του παιδιού», ο Μαζιώτης τον «άδειασε», γράφοντας ότι «οι δηλώσεις του συνηγόρου κ. Φραγκίσκου Ραγκούση το βράδυ της Κυριακής, που δόθηκε η επιμέλεια του γιου μας στη μητέρα της Πόλας Ρούπα, δεν μας αντιπροσωπεύουν. Κ@θίκια σαν τον Κοντονή και τον Τόσκα θέλουν απλώς μια σφαίρα στο κεφάλι».

Επίθεση με καλάσνικοφ κατά του ΠΑΣΟΚ

Η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να γλίτωσε από τον «πονοκέφαλο» της Πόλας Ρούπα, ωστόσο απέκτησε έναν καινούργιο: τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης άγνωστος άνοιξε πυρ εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ που βρίσκεται σταθμευμένη έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά, ένας 33χρονος ειδικός φρουρός, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Όπως έγινε γνωστό, φέρει επιφανειακό τραύμα στον μηρό από βολίδα, καθώς και τραύμα στα πλευρά από θραύσματα, ωστόσο η κατάστασή του δεν ενέπνευσε ανησυχία στους γιατρούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ως τώρα η Αντιτρομοκρατική, η επίθεση έγινε από την πλευρά της οδού Αραχώβης, απ’ όπου ο ένοπλος βγήκε, πυροβόλησε και διέφυγε. Δύο σφαίρες τρύπησαν το παρμπρίζ της κλούβας, και μάλιστα στο ύψος των αστυνομικών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ένοπλος ήθελε θύματα, ενώ άλλη μια βολίδα σφηνώθηκε σε τοίχο του κτιρίου των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Από τον τόπο της επίθεσης, που αποκλείστηκε επί ώρες από τις αστυνομικές δυνάμεις, περισυλλέχθηκαν τρεις κάλυκες και από την εξέτασή τους στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. οι διωκτικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ίδιο πυροβόλο όπλο (πολεμικό τυφέκιο 7,62 mm Κalashnikov) είχε χρησιμοποιηθεί στην ένοπλη επίθεση στις 24 Μαΐου 2014 κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην ίδια διεύθυνση, καθώς και στην ένοπλη επίθεση στις 31 Ιουλίου 2016 κατά του κτιρίου επί της οδού Φιλικής Εταιρείας 14, όπου στεγάζεται η πρεσβεία του Μεξικού. Και στις δύο περιπτώσεις την ευθύνη για τις επιθέσεις είχε αναλάβει η Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας, όπως και για την επίθεση με χειροβομβίδα κατά του αστυνομικού-σκοπού έξω από τη γαλλική πρεσβεία στις 14 Νοεμβρίου 2016.
Οι αρχές συνδέουν την επίθεση με τις συλλήψεις της Πόλας Ρούπα και της 25χρονης, καθώς η οργάνωση σε παλαιότερες προκηρύξεις της είχε εκφράσει «σεβασμό» για τον Νίκο Μαζιώτη και τον Επαναστατικό Αγώνα, αν και είχε δηλώσει ότι «ακολουθεί τον δικό της δρόμο», ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το «τυφλό», όπως το ονομάζουν, χτύπημα, το οποίο φαίνεται ότι επιδίωκε να έχει νεκρό.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση.