«Βόμβα» για τη χρήση κοκαΐνης στη Βρετανία - Free Sunday
«Βόμβα» για τη χρήση κοκαΐνης στη Βρετανία

«Βόμβα» για τη χρήση κοκαΐνης στη Βρετανία

Με μια «βόμβα» και ένα βαρύτατο «κατηγορώ» προς τα εύπορα στρώματα της κοινωνίας αποχώρησε από τη θέση του ο επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος της Βρετανίας.
Μιλώντας στους «Times» του Λονδίνου, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρηση από τη θέση του, ο Τόνι Σάγκερς δεν μάσησε τα λόγια του: η εύπορη μεσαία τάξη της Βρετανίας χρηματοδοτεί, μέσω της χρήσης κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών «διασκέδασης», ένα τεράστιο κύκλωμα εγκλήματος, το οποίο, εκτός από τη διακίνηση και πώληση ναρκωτικών, περιλαμβάνει την κακοποίηση γυναικών στη βιομηχανία του σεξ, σκλαβιά και ακραία βία που φτάνει μέχρι τον φόνο.

«Φρικτές συνέπειες»

«Μιλάμε για ανθρώπους μέσης ηλικίας, μεσαίας τάξης, που τους συναντάμε σε δείπνα» είπε ο Σάγκερς. «Είναι οι άνθρωποι που θεωρούν φρικτές τις συνθήκες εργασίας σε sweatshops, που θεωρούν τη σκλαβιά κτηνώδες, φρικιαστικό πράγμα να συμβαίνει στη γειτονιά τους, που τους σοκάρει η είδηση ότι ένας 16χρονος πέθανε από μαχαίρωμα στο Λονδίνο». «Και όμως», συνέχισε, «οι συνέπειες της αγοράς κοκαΐνης είναι πολύ πιο φρικτές απ’ οτιδήποτε μπορεί να θεωρούν φρικτό», προσθέτοντας ότι «η συνήθειά τους (σ.σ.: να χρησιμοποιούν κοκαΐνη) χρηματοδοτεί εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η εκμετάλλευση των γυναικών στη βιομηχανία του σεξ, η εξαναγκαστική εργασία-σκλαβιά και η βία.
Μάλιστα ο Σάγκερς πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας τεράστιους τομείς της αγοράς εργασίας, όπως ο τραπεζικός στο Σίτι του Λονδίνου, ότι με την αδιάφορη στάση τους απέναντι στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός εργαζομένων τους κάνει χρήση κοκαΐνης ουσιαστικά ενισχύουν τον κύκλο του εγκλήματος και τους κάλεσε να αναλάβουν δράση και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους σχετικά με τις συνέπειες που η χρήση κοκαΐνης έχει όχι μόνο στην υγεία τους αλλά συνολικά στην κοινωνία.

Πολλοί οι χρήστες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Times», η Βρετανία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών κοκαΐνης σε ολόκληρη την Ε.Ε. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι σε ποσοστό 4,2% οι νέοι ενήλικες στη χώρα είχαν κάνει χρήση του ναρκωτικού αυτού το 2015.
Παράλληλα, ενισχύοντας τη θέση του Σάγκερς ότι πίσω από το εμπόριο κοκαΐνης, αλλά και άλλων ναρκωτικών, βρίσκεται μια πολύ αγριότερη εικόνα, εκτιμάται ότι σήμερα στη Βρετανία υπάρχουν περίπου 13.000 θύματα εξαναγκαστικής εργασίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σκλαβιάς, προερχόμενα από χώρες όπως η Αλβανία, η Νιγηρία, η Πολωνία και το Βιετνάμ. Μιλώντας στο Reuters, η επικεφαλής του Ιδρύματος κατά του Trafficking, Ταμάρα Μπαρνέτ, υπογράμμισε ότι «πρέπει να τονίσουμε την εκμετάλλευση και κακοποίηση ανθρώπων που κρύβεται πίσω από την παραγωγή συγκεκριμένων ναρκωτικών. Έτσι, ίσως κάποιοι χρήστες το ξανασκεφτούν πριν αγοράσουν ναρκωτικά ή, τουλάχιστον, το ξανασκεφτούν πριν κοκορευτούν ότι κάνουν κάτι που για περισσότερο χρόνο απ’ όσο πρέπει θεωρείται απλώς μια μοντέρνα στάση ζωής». Μάλιστα, τα στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι η εμπορική καλλιέργεια της κάνναβης χρησιμοποιούνταν το 2015 για τη χρηματοδότηση trafficking ανθρώπων στη Βρετανία.

Ιλιγγιώδη ποσά

Φυσικά το παράνομο εμπόριο κοκαΐνης στην Ευρώπη δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με ευχολόγια, καθώς αποτελεί μια «μπίζνα» με ποσά που προκαλούν ίλιγγο. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Ναρκωτικών, το 2013 στην Ευρώπη διακινήθηκαν περίπου 90 τόνοι του ναρκωτικού, με την αξία του να υπολογίζεται στα 5,7 δισ. ευρώ. Το Κέντρο εκτιμά ότι σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της Ευρώπης... ξεδίνει με τη χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού, ενώ από τα στοιχεία που υπήρχαν για το 2014 εκτιμάται ότι στη «λιανική» το 1 γραμμάριο κοκαΐνης πωλείται σε τιμές που κυμαίνονται από 46 έως 91 ευρώ και ότι η μέση καθαρότητα του ναρκωτικού κινείται από 26% έως 64% (είναι γνωστό ότι οι έμποροι νοθεύουν ή, κατά τη λαϊκή έκφραση, «κόβουν» τα ναρκωτικά με άλλες –ενίοτε επικίνδυνες– ουσίες προκειμένου να αυξήσουν την ποσότητα και τα κέρδη τους). Συνολικά στον πλανήτη εκτιμάται από τον ΟΗΕ ότι περίπου 18,3 εκατομμύρια άτομα είναι χρήστες κοκαΐνης, γεγονός που φέρνει το συγκεκριμένο ναρκωτικό στην πέμπτη θέση «δημοτικότητας», πίσω από την κάνναβη, τις αμφεταμίνες, τα οπιοειδή και το Ecstasy.

Οι χώρες που «σνιφάρουν» περισσότερο

Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Ναρκωτικών, αλλά και του ΟΗΕ, σχετικά με το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού ανά χώρα που χρησιμοποιεί κοκαΐνη, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Βρετανία (Σκοτία 2,4%, Αγγλία και Ουαλία 2%), στην Ισπανία (2,4%), στην Ιρλανδία (1,5%) και στην Ολλανδία (1,2%), ενώ για την Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση κοκαΐνης αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, κοντά στο 0,1%.
Επιβεβαιώνοντας τη διάδοση του ναρκωτικού στη Βρετανία, μια έρευνα του Κέντρου το 2016 έδειξε ότι το Λονδίνο είναι η «πρωτεύουσα» της κοκαΐνης στην Ευρώπη, καθώς μελέτη των συγκεντρώσεων των υπολειμμάτων του ναρκωτικού στο νερό των υπονόμων της βρετανικής πρωτεύουσας έδειξε μέση συγκέντρωση 949,3 mg ανά 1.000 κατοίκους, με μία διαφορά όμως: η συγκέντρωση αυτή δεν αφορούσε τα Σαββατοκύριακα, οπότε έπεφτε στα 730,4 mg ανά 1.000 κατοίκους. Ο λόγος; Όπως το έθεσε ωμά ο πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα ναρκωτικών Ντέιβιντ Νατ, «οι πλούσιοι Λονδρέζοι φεύγουν για τα εξοχικά τους τα Σαββατοκύριακα».