Σεισμός 8,2 ρίχτερ και τσουνάμι 70 εκ. στην Κεντρική Αμερική - Free Sunday
Σεισμός 8,2 ρίχτερ και τσουνάμι 70 εκ. στην Κεντρική Αμερική

Σεισμός 8,2 ρίχτερ και τσουνάμι 70 εκ. στην Κεντρική Αμερική

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι στο Μεξικό κι ένας στην Γουατεμάλα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στις 7:49 το πρωί (23:49 τοπική ώρα) και προκάλεσε τσουνάμι  70 εκ. στις ακτές του Μεξικού, της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Νικαράγουας, της Κόστα Ρίκα, του Παναμά και της Ονδούρας.

Σϋμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις από τους πέντε σκοτώθηκαν στην πολιτεία Τσιάπας και δύο παιδιά σκοτώθηκαν στη γειτονική πολιτεία Ταμπάσκο ενώ τη δόνηση αισθάνθηκαν 50 εκ. άνθρωποι.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στις ακτές του δυτικού Μεξικού, στην πλευρά του Ειρηνικού, 74 μίλια νοτιοδυτικά της περιοχής Τρες Πίκος, κοντά στα σύναρα με τη Γουατεμάλα και 600 μίλια μακριά από την πόλη του Μεξικού.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία «τα πρωτόκολλα της πολιτικής προστασία» εξαιτίας της ισχύος της σεισμικής δόνησης ενώ ο ομόλογος του της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες σε δήλωση του στη δημόσια τηλεόραση, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία.

Ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των social media και των μεξικανικών ΜΜΕ δείχνουν ότι έχουν γίνει μεγάλες ζημιές και έχουν καταστραφεί κτήρια, ειδικά στα νότια της χώρας. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 70 μετασεισμοί και τουλάχιστον 200.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 

 Η εκτίμηση για τους 8 βαθμούς έγινε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ενώ το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, και το αντίστοιχο της Κίνας κάνουν λόγο για δόνησης σε 8,2 Ρίχτερ. Οι εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος κυμαίνονται από 10 χιλιόμετρα έως 33 χιλιόμετρα με το κινεζικό ινστιτούτο να υπολογίζει στα 20 χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι της πόλης του Μεξικό βγήκαν στους δρόμους, ενώ πολλοί συναγερμοί αυτοκινήτων τέθηκαν σε λειτουργία μετά τον σεισμό που σημειώθηκε ενώ καταγράφονται και διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Η πολιτική προστασία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 10,000 χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτιρίων.