Ο Ισημερινός δεν σταματά την προστασία στον Ασσάνζ - Free Sunday
Ο Ισημερινός δεν σταματά την προστασία στον Ασσάνζ

Ο Ισημερινός δεν σταματά την προστασία στον Ασσάνζ

Την συνέχιση της παροχής προστασίας στον ιδρυτή των wikileaks, Τζούλιους Ασσανζ , ο οποίος παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος χώρας, Λενίν Μορένο, μετά την απόφαση της Βρετανίδα δικαστού Έμα Άμπουθνοτ να απορρίψει το αίτημα να αρθεί το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει η βρετανική αστυνομία εναντίον του Ασάνζ επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του αναζητώντας καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνει ένα δικαστήριο έχουν αναμφίβολα επιπτώσεις, όμως δεν είναι καθοριστικής σημασίας σε ό,τι αφορά την απόφασή μας. Θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε την προστασία μας στον Ασάνζ», τόνισε ο Μορένο κατά τη συνάντησή του με ξένους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, που εξελέγη τον προηγούμενο Μάιο, υπενθύμισε ότι δεσμεύθηκε «ήδη από την πρώτη ημέρα της θητείας του» να προστατεύσει τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, θεωρώντας ότι «κινδυνεύει η ζωή του».

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών στον Ισημερινό είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το Κίτο «θα εξακολουθήσει να προσφέρει διεθνή προστασία στον πολίτη Τζούλιαν Ασάνζ για όσο καιρό η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο» και είχε προαναγγείλλει ότι θα συνεχίσει να αναζητεί με τη Βρετανία «μια ικανοποιητική και για τις δύο χώρες λύση η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στις 13 Φεβρουαρίου το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει, έπειτα από αίτημα του ιδρυτή του WikiLeaks, αν η διατήρηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του είναι προς το δημόσιο συμφέρον, αφού η Σουηδία έθεσε στο αρχείο την υπόθεση βιασμού για την οποία κατηγορούνταν.

Αφού του δόθηκε η υπηκοότητα του Ισημερινού τον προηγούμενο Δεκέμβριο, οι αρχές της χώρας ζήτησαν από το Λονδίνο να αναγνωρίσει τον Ασάνζ ως διπλωματικό πράκτορα, κάτι που θα του έδινε ασυλία και θα του επέτρεπε να βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού χωρίς να συλληφθεί. Η Βρετανία, ωστόσο, απέρριψε το αίτημα αυτό.