Νέα «κόλαση» στη Γάζα: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες (Live video) - Free Sunday
Νέα «κόλαση» στη Γάζα: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες (Live video)

Νέα «κόλαση» στη Γάζα: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες (Live video)

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της καταστολής των διαδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν την αντίθεσή τους για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Στους 41 ανήλθε ο αριθμός των Παλαιστινίων διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις νωρίτερα κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, έγινε γνωστό από αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 900 Παλαιστίνοι έχουν τραυματιστεί, οι 450 εκ των οποίων από αληθινές σφαίρες. Τα στοιχεία ανήκουν στο υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν σε 12 σημεία της συνοριακής γραμμής Ισραήλ - Γάζας κατά της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ βρίσκονται εν μέσω των κινητοποιήσεων της «Μεγάλης Πορείας Επιστροφής».

Η τελευταία, στην οποία έχει καλέσει η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, κοσμικές και ισλαμιστικές, αφορά την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους σε εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης τα οποία ανήκουν σήμερα στο Ισραήλ, το οποίο τα κατέλαβε στον πόλεμο του 1948.

Επιδρομή στη Γάζα

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον «πέντε τρομοκρατικών στόχων σε ένα στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης που ανήκει στη Χαμάς» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις βίαιες ενέργειες της Χαμάς τις τελευταίες ώρες» διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε. 

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις αιματηρές συγκρούσεις.

«Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών» τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.