Οι ΗΠΑ κλείνουν το μάτι σε αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια - Free Sunday
Οι ΗΠΑ κλείνουν το μάτι σε αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια

Οι ΗΠΑ κλείνουν το μάτι σε αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα Βαλκάνια και ειδικότερα σε Σκόπια και Βοσνία, η απροκάλυπτη ενίσχυση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. στα σενάρια της συμφωνίας Κοσόβου- Σερβίας για αλλαγή συνόρων, η οποία θα δημιουργήσει πιο ομοιογενείς εθνικά χώρες.

«Αν το Κόσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα, η θέση μας, η θέση των ΗΠΑ, είναι ότι εάν τα δύο μέρη καταλήξουν σε μια συμφωνία — και δεν αποκλείσουμε εδαφικές ρυθμίσεις, δεν επαφίεται σε εμάς αυτό στ' αλήθεια — εμείς δεν θα εναντιωθούμε», είπε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου βρέθηκε για την παρέλαση της 27ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας.

Τα σενάρια αλλαγών συνόρων, ακόμη και οικειοθελώς, έχει αποδοκιμάσει γ Γερμανία με δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ, παρουσία του βόσνιου ομολόγου της.

Η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, που μέχρι το 1999, ήταν επαρχία της χώρας. Όμως από το 2008 που ανακηρύχθηκε, έχει αναγνωριστεί από 110 χώρες και πλέον, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, ζει σερβική μειονότητα, που υπολογίζεται ότι αποτελείται 120.000 άτομα σε ένα συνολικό πληθυσμό 1,8 εκ.

Στη νότια Σερβία, περίπου 70.000 Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία στην κοιλάδα Πρέσεβο.

Ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών και πληθυσμών μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου ανησυχεί ιδιαίτερα τα Σκόπια, καθώς στο δυτικό κυρίως τμήμα της χώρας ζουν περίπου 500.000 Αλβανοί *σε σύνολο πλθυσμού 2.2 εκ.), αλλά και τη Βοσνία, στο ανατολικό τμήμα της οποίας, κατοικούν συμπαγείς σερβικοί πληθυσμοί.