Άξονας Ουγγαρίας- Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Free Sunday
Άξονας Ουγγαρίας- Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βικτορ Όρμπαν και ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα

Άξονας Ουγγαρίας- Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την απόφαση της να ασκήσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ουγγαρίας, η οποία, κατηγορείται για παραβίαση του κράτους δικαίου και επίθεση κατά των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων., ανακοίνωσε η Πολωνία.

«Κάθε χώρα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να πραγματοποιεί τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θεωρεί κατάλληλες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για παραβίαση των αξιών επί των οποίων βασίστηκε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ενέργειες κατά κρατών μελών χρησιμεύουν μόνο στην διεύρυνση των διαιρέσεων εντός της ΕΕ, αυξάνοντας την σημερινή έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όταν τον Δεκέμβριο 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είχε στηρίξει πλήρως τη Βαρσοβία.