H κεντροαριστερη διαφθορά στέλνει τη Βραζιλία στον δεξιό υποψήφιο - Free Sunday
H κεντροαριστερη διαφθορά στέλνει τη Βραζιλία στον δεξιό υποψήφιο

H κεντροαριστερη διαφθορά στέλνει τη Βραζιλία στον δεξιό υποψήφιο

Προβάδισμα 18 μονάδων έχει ο υποψήφιος της δεξιάς στη Βραζιλία, Ζαΐρ Μπολσονάρο έναντι του κεντροαριστερού Φερνάντου Αντάτζι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), της εκλογικής επιτροπής της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης του πρώτου γύρου.

Ο Μπολσονάρου έλαβε 46,7% των ψήφων και ο Αντάτζι το 28,37% και θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 28 Οκτωβρίου.

Ο 63χρονος υποψήφιος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι πρώην λοχαγός του στρατού και νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας και η νίκη του θεωρείται αποδειξη της δεξιάς στροφή του εκλογικού σώματος, που εξέφρασε έτσι την οργή του για τα φαινόμενα διαφθοράς ενώ έχει υποσχεθεί πολιτική σκληρής καταστολής του εγκλήματος και της διαφθοράς και νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική.

«Πρέπει να πιστέψουμε στη Βραζιλία μας. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε. Έχουμε τρεις εβδομάδες έως το δεύτερο γύρο. Εάν δεν είχαν υπάρξει αυτά τα προβλήματα, εάν μπορούσαμε να εμπιστευτούμε το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, θα γνωρίζαμε ήδη το όνομο του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Μπολσονάρο

Από την πλευρά του, ο Αντάτζι ζήτησε ενότητα για να προστατευτεί, όπως είπε, η δημοκρατία από την ακροδεξιά.

«Θέλουμε να ενώσουμε το δημοκρατικό λαό της Βραζιλίας. Θέλουμε να ενώσουμε τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τους φτωχούς αυτής της χώρας. Θέλουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια βαθιά δημοκρατική Βραζιλία που θα διεκδικεί ακούραστα την κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε ο Αντάτζι.